Skattestop og mistillid

Af Peter Kurrild-Klitgaard 6

Det giver alt sammen god mening – bortset fra den detalje, at hele pointen med at sige, at man har et skattestop, er, at det jo kun gælder, så længe det håndhæves. For hvis et »skattestop« blot er, hvad man har, når man ikke hæver skatterne, så praktiserer alle regeringer i hele universet til alle tider jo også at have et sådant. Lige bortset fra når de ikke gør. Man kan, som bekendt, ikke være lidt gravid eller være tro imod sin ægtefælle samtidigt med, at man er utro.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde forrige onsdag på den borgerligt-liberale tænketank CEPOS’ vækstkonference noget overraskende, at Venstre-regeringens »skattestop« – som man i juni gik til valg på og bagefter nedmejslede i regeringsgrundlaget – ja, det er så ikke rigtigt helt et skattestop alligevel. Ihvertfald ikke hele tiden – herunder f.eks. ikke hvis man har lyst til at give køb på det for at opnå eller undgå noget andet.

***

Lyder det altsammen bekendt? Sidst Danmark havde et skattestop af en art var 2001-11 under VK-regeringen, hvor det blev skrevet ind i regeringsgrundlaget for Anders Fogh Rasmussens første regering. Groft sagt: At en række skatter blev låst fast i kroner og ører, og at ingen eksisterende skat kunne hæves eller en ny skat indføres. Skete dette alligevel, skulle andre skatter sænkes tilsvarende.

Ræsonnementet var, at politikerne ofte har sagt, at de ikke vil øge beskatningen – hvorefter de så har gjort det alligevel, når det har vist sig politisk opportunt. Det gør – mente man – at vælgerne ikke føler, at de kan stole på politikerne og bliver usikre på fremtiden. Derfor var der brug for noget mere institutionaliseret, og i fraværet på en realistisk mulighed for at skrive det ind i grundloven, måtte et klokkeklart løfte og en noget nær musketered mellem de »blå« partier i praksis udgøre skattestoppet.

Men som årene gik, blev skattestoppet netop den spændetrøje og hæmsko, som det hele tiden havde været tænkt som – og derfor valgte man at bryde skattestoppet, altimens man lod som om, man ikke gjorde det. Første gang var VK-regeringens skattereform i 2009, der var kortvarigt og i hvert fald i ånden brød med skattestoppet ved at indføre multimedieskat og grønne afgifter. Året efter brød man helt med det i form af den såkaldte »Genopretningspakke«, der hævede skatterne med fire mia. kr.

På Venstres hjemmeside havde man på det tidspunkt længe haft en tæller til at stå til at tikke, opregnende hvor mange dage, timer og sekunder, skattestoppet havde holdt. Det udvidede man så i 2009 med en ny tæller, der nedenunder talte, hvor længe »det nye« skattestop havde været i kraft. Til sidst, hvor det hele havde udviklet sig til en dårlig vits, holdt man helt op med at have skattestops-urene på hjemmesiden.

***

Og nu har vi så siden juni et »Skattestop 4.0«, eller hvad nummeret efterhånden må være. Måske der er gode grunde til, at Lars Løkke Rasmussen allerede nu, efter mindre end et halvt år, vil bløde op på skattestoppet. Måske vil han bruge det kommende forårs forhandlinger om en skattereform til at få skabt et mindre irrationelt og knap så velstandsskadeligt skattesystem ved at fjerne eller sænke nogle af de mere væksthæmmende skatter (på arbejde) og så finansiere det ved at hæve andre, mindre forvridende.

Det giver alt sammen god mening – bortset fra den detalje, at hele pointen med at sige, at man har et skattestop, er, at det jo kun gælder, så længe det håndhæves. For hvis et »skattestop« blot er, hvad man har, når man ikke hæver skatterne, så praktiserer alle regeringer i hele universet til alle tider jo også at have et sådant. Lige bortset fra når de ikke gør. Man kan, som bekendt, ikke være lidt gravid eller være tro imod sin ægtefælle samtidigt med, at man er utro.

Og så er vi tilbage ved spørgsmålet om den udbredte mistillid til den politiske klasse: Man kan ikke både kræve, at vælgerne skal have tillid til en, og så selv love ét og gøre noget andet.

***

Læs ogsåRegeringen får kritik for at bryde med lovet skattestop

6 kommentarer RSS

 1. Af Lars Petersen

  -

  @ PETER KURRILD-KLITGAARD.

  ET SKATTE-STOP, FLYTTER MERE SKAT FRA DE MARKEDS-IMMUNE, TIL MARKEDS-UNDERLAGTE

  Dvs. vil man nedsætte ikke “bare” skatten, men den demokratiske, forretningsmæssige tilpas
  -ningsevne, skal individet selvindlysende kunne vælge sådan nogle som dig fra, da i klienter,
  ikke bare lever af andres skatter og afgifter, men tilmed via den Danske selv-aftalte model 🙁

  Altså kan i som ingen anden nation på jord, aftale (ANDRES PENGE) i form af gager og goder,
  ned i egne lommer, og volá, verdens dyreste offentlige lønsum er i hus, og hvis skatte tilbage
  -betalingsrate du tilmed vil sænke for dig/jer selv, hvormed skatte-lønnens tilbageløb flyttes
  fra jeres lommer (af andres penge), til en yderligere konkurrence-belastning på alle betalerne

 2. Af Erik Larsen

  -

  Det er fuldstændig ufatteligt, at danskerne ikke gør oprør – og jeg mener Oprør.
  At man ikke nu siger NOK er Nok. Vi finder os ikke i det her længere.. Desværre kan danskerne altså ikke finde ud af at finde et parti der hjælper danskerne. Ufatteligt.
  De “stemmer” på Alternative cykelstier, Lille Johanne, der stadig bor i Christania med sine “Stalin-venner”. Og LA, der bare vil have billiger luksusbiler og mindre skat til de rigeste. Og de radikale der har 100% af skylden for at fjolser i både S, K og V har bare samarbejdet med de der vel ville blive arresteret f.eks. under sidste verdenskrig. Lig med landsforr ——. Konservative er nu omkring 3% stemmer og venstre må lige nu ligge på ca. 10%?? Hvad skal jeg/vi gøre for at vores børn og børnebørn kan få en fremtid? Der er kun Én eneste mulighed – hvis man har midlerne – rejs hurtigst muligt væk fra dette land totalt uden ledelse og fremtidsvisioner m.m.

 3. Af Søren Revser

  -

  Danmark én stor spare øvelse javist; men kun for de svage og de i forvejen fattige.

  De rigtige Danskere, altså gældsrytterne og de rigeste lever stadig på første klasse uden at betale en skid – Hjælpe pakker flyder til gengæld i lårfede stråler når man lever over evne.

 4. Af Jan Petersen

  -

  Ordet skattestop kan vel bare henvises til samme skrammelbunke som feks ordene integration og BNP. Alle tre politisk fiktive begreber der kun tjener ét formål – psykologisk masse manipulation.

 5. Af preben jensen

  -

  Danmark er efterhånden EEN STOR SPAREØVELSE og eet stort modtagelsescenter. (Skoler, hospitaler, kaserner, rådhuse, sportshaller, boligblokke og landsbyer osv. er omdannet til migrantcentre) Der skæres ned på velfærden, sundhedsvæsnet, infrastrukturen, sociale ordninger, forsvaret, skolerne og meget mere. Fordi masseindvandringen og andre “idealistiske” og “ambitiøse” projekter sluger så mange MILLIARDER af skattekroner, at der ikke mere er penge nok til ordentlig velfærd og infrastruktur.

  De astronomiske beløb der af især R og S er blevet flyttet fra velfærden, forsvaret og sundhedsvæsnet osv. over til indvandring og “integration” har sendt hundredtusindvis af danskere ud i store og ulykkelige problemer. Skattetrykket er højt, og vil nok alligevel blive øget af V og K. For trods løkkes løfter om mindre indvandring, er den blevet mangedoblet. Og oveni de officielle tal er der en del mørketal.

 6. Af Hans Nielsen

  -

  De er ved at afvikle velfærds-staten. Skatte sænkningerne kommer lige om lidt. Det gøres lidt blidt, så de fattige ikke brokker sig for meget og tilvænnes. Hav nu lidt tålmodighed. De som har skal nok få mere, de som intet har skal intet have. Det tager tid, men skal nok komme, så rolig nu. God Jul !

Kommentarer er lukket.