Stampe, “Godwins Lov” og migrationskrisen

Af Peter Kurrild-Klitgaard 43

Jeg afholder mig normalt fra at skrive om indvandrings-relaterede emner.  Ikke fordi de er uvigtige, tværtimod, men af to andre grunde.

Dels gør de fleste skribenter klogt i at skrive om ting, hvor de ved pænt mere om substansen, end den gennemsnitlige læser–og det gør jeg næppe på dén front.

Dels er der en tendens til, at alt, der har med indvandring at gøre, uvilkårligt får debattører til at forvandle dem selv og alle andre til aktører i et binært sort-hvidt univers, hvor pladsen til nuancer og variationer er ikke-eksisterende.  Alle, der mener noget andet end dem selv, er enten onde eller lallende idioter–og ganske tænkeligt begge dele.

F.eks. risikerer folk, der udtrykker blot moderat skepsis overfor, hvor mange indvandrere et samfund mon kan bære økonomisk og kulturelt uden at komme i uføre, at blive omtalt som racister, fascister og Apartheid-beundrende yngel af Satan–hvis de er heldige.  Personer, der mener, at almindelig retssikkerhed også gælder muslimer og/eller ikke-statsborgere, fremstilles som Danmark-hadende, “RadiGale” landsforrædere i færd med at afbrænde Dannebrog.

Pudsigt nok er netop begge fronters brug af nazi-metaforen ofte udbredt–nok fordi nazisterne og 2. verdenskrig (med god ret) er stort set det værste, de fleste kan forestille sig, og dermed den “største kaliber” der kan anvendes.  Så fra den ene side høres: Dansk kultur, ytringsfrihed og demokrati er truet af en invasion, der kan sammenlignes med Nazi-Tysklands besættelse af landet under 2. verdenskrig.  På den anden side: Danske værdier om tolerance og humanisme angribes af racister, der minder om nazister.  Til gengæld ser begge fronter sig selv som en slags moderne “Churchill-gruppen”.

Følger man debatter på mediernes hjemmesider, diverse blogge eller de sociale medier, kommer man dermed hurtigt ind i et univers, hvor mange løber panden ind “Godwins Lov”.  Dette udsagn siger, lidt forsimplet, at “jo længere en on-line debat fortsætter, desto større er sandsynligheden for, at nogen vil sammenligne sin modstander med en nazist”.  Mike Godwin–der formulerede “lovmæssigheden” i 1990–argumenterede også for, som en implikation, at den, der først smider nazi-kortet, i praksis har tabt debatten.  Fordi intelligente mennesker vil kunne se, at sammenligningen ikke holder.

***

Hvilket altsammen bringer os til en prominent dansk politiker: Folketingsmedlem og fhv. næstformand for Det Radikale Venstre, Zenia Stampe.  En magtfuld, centralt placeret person i dansk politik, der meget vel kunne have været og sikkert en dag vil blive minister.  Derfor en person, som mange lytter til–og derfor også en person, der måske burde være forsigtig og omhyggelig med sine udsagn og sin argumentation.

I en af sine mange Facebook-opdateringer om de igangværende strømme af flygtninge og migranter skrev Stampe fornylig en sådan sammenligning af Danmark oktober 1943 og Danmark september 2015:

“‘Dengang hjalp vi jøderne til Sverige på flugt fra dem, der havde besat os. I dag hjælper vi flygtninge med at komme væk fra den politik, vi har stemt på.’ Sagt til avisen.dk af en af de mange danskere, der har hjulpet flygtninge videre til Sverige de seneste dage. Det er den mest præcise beskrivelse af den aktuelle situation, jeg endnu har hørt. Vi hjælper mennesker med at flygte fra os selv. Men jeg har lyst til at tilføje: Vi er selv på vild flugt fra os selv. Dansk Folkeparti har drevet Danmark på flugt fra alt det, der engang var så dansk. Og det eneste, de er blevet mødt af, er politisk medløberi. Jeg har lyst til at spørge de andre danske partier: Hvorfor følger I med? Hvorfor bliver I ikke og kæmper?”

Hvis metaforen skal give mening, er det svært at forstå udsagnet på anden måde end denne:

 • Den nuværende regerings politik overfor ikke-danskere, der søger til/gennem Danmark, er (på et eller andet plan) at sammenligne med den, som et ikke-demokratisk valgt embedsmandsstyre forestod under Nazi-Tysklands besættelse af landet.
 • De ikke-danskere, der ikke ønsker at være i Danmark (eller et af de fire-fem-seks-syv andre lande, de er passeret igennem på vej hertil) men søger videre til Sverige, fordi de hellere vil dertil, kan sammenlignes med de danske jøder, hvis alternativ var at blive sendt i dødslejre i Det Tredje Rige.
 • Dem, der hjælper migranter gennem Danmark til Sverige, fordi de hellere vil dertil, kan sammenlignes med de danskere, der satte liv, lemmer og frihed på spil for at hjælpe danske jøder undgå internering, deportation og død.

Og givet Stampes udgangshilsen om “medløberi”, kan man vel tænke sig til, hvad de partier, hun ikke kan lide, må skulle sammenlignes med.

***

Det er en, mildt sagt, absurd metafor.  Uanset ens synspunkter på indvandringspolitik og den konkrete krise iøvrigt.

Lad os lige holde fast i, at folk, der søger asyl i Danmark bliver og vil blive behandlet efter præcis de samme internationale aftaler som i Sverige.  At forblive i Danmark er ikke en situation, hvor de risikerer at blive myrdet på grund af deres etnicitet eller religion.

Lad os også holde fast i, at den danske regering er lovligt og demokratisk valgt, og at dens politik, når det gælder indvandring–på godt og ondt–for 99 pcts. vedkommende er stort set umulig at skelne fra den regering, Stampe selv lagde stemmer til at understøtte.

Og lad os for proportionernes skyld også holde fast i, at det danske politi har gjort absolut intet for at forfølge danskere, der har forsøgt at hjælpe flygtninge.

Det er, alt i alt, svært at se Stampes “præcise beskrivelse” som andet end en endog meget grov bagatellisering og trivialisering af det jødiske folks horrible skæbne og en anklage imod regeringens politik og danskerne mere generelt, der er gymnasialt ude af proportioner.

Men i skrivende stund har Stampes sammenligning ikke desto mindre–eller måske netop derfor–fået godt 2.700 “likes”, er blevet “delt” +335 gange og er blevet læst af formodentlig titusinder.

***

Der er mennesker og politiske bevægelser, som det vitterligt er meningsfuldt at trække “nazi-kortet” overfor–f.eks. ny-nazister for nu bare at tage ét oplagt eksempel.

Der er også regimer, hvis politikker man med en vis ret kan sammenligne med Nazi-Tysklands–f.eks. dem, der målrettet og systematisk udsletter andre befolkningsgrupper.

Men mon ikke dansk politisk debat havde godt af, hvis vi–og særligt prominente politikere–nøjedes med at bruge sammenligninger med nazister, Holocaust og 2. verdenskrig dér, hvor det vitterligt giver mening?  Bruges de til højre og venstre, om alt og alle, ender vi med at trivialisere lidelserne.  Både de historiske og i sidste ende de nutidige og fremtidige.

Som historikeren, adjunkt Sofie Lene Bak forleden sagde i en artikel  Weekendavisen, “Historiebrugen er jo gået grassat”, med reference til netop bl.a. Stampes sammenligning:

“Det er jo en vild sammenligning, for hvad var det, der skete i oktober 1943? Der var planer om at sende alle de danske jøder i kz-lejre, hvilket dog i høj grad blev forpurret af flere årsager: Flygtningetransporter blev organiseret af illegale danske grupper, de tyske myndigheder i Danmark kiggede i høj grad den anden vej, og så sejlede mange fiskere jøderne over Sundet – ofte til en ganske pæn betaling. Hvad sker der i dag? Danskere kører til Rødby og køber chips og cola til flygtninge. De bliver kørt til den dansk-svenske grænse, hvoraf nogle bliver sejlet over Sundet. Men der er på ingen måde tale om flygtninge, der risikerer at komme i kz-lejre, så sammenligningen banaliserer jødernes skæbne under Anden Verdenskrig. [… Nutiden] er en anden situation end de jøder, der flygtede med døden i hælene. Jeg kan frygte, at det bliver sværere at identificere nazismen næste gang, vi møder den, hvis man talrige gange har trukket holocaust-kortet til hovedløse sammenligninger. Vi bliver så at sige ikke rustet til at se den snoede vej til krematorierne næste gang – og bliver heller ikke rustet til at se det, når demokratiet bliver undergravet igen. […] I krisetider og polariserede situationer, der kan være svære at forstå, bliver historien meget nemt forvredet og et meget politiserende våben, der også bruges af folk, der burde vide bedre.”

43 kommentarer RSS

 1. Af Niels Andersen

  -

  Hans Kristensen. Dette må blive kort. Mit seneste indlæg ligger enten i filteret eller er blevet slettet. Dets væsentligste indhold bekræftes af Naser Khaders egen kronik, der samtidigt blev lagt på Berlingske..

  Ja, Khader har desværre været tolk m.m., og vi tager nok ikke fejl, hvis vi gætter på, at hans store blødende hjerte gjorde ham populær blandt de arabisk talende. I kronikken er han også den store mand, og der kritiserer han det smalsporede Danmark med flokmentaliteten. Han vil have lavet os om, der skal tænkes store tanker – som hans egne – i en ny tænketank. For den arabiske verden forstås. Khader vil have løftet vores udenrigspolitik op i verdensklassen, hvor han selv befinder sig og græmmer sig over det bondske Danmark. På de fleste danske biblioteker kan de dumme danskere låne flere bøger, hvor Khader jubler over Tariq Ramadans tanker, så. ham ved vi sandelig, hvor vi har. I øjeblikket er han valgt for De Konservative.

 2. Af Hans Kristensen

  -

  @Niels Andersen
  “Khader har ikke andet end indvandrerollen at byde på” Hvis du havde læst lidt op på tingene før du begyndte at skyde, ville du have fundet ud af, at Khader både har været integrationskonsulent og tolk her til lands.

 3. Af Hans Kristensen

  -

  Så du kunne altså ikke komme med ét eneste eksempel. Jeg indrømmer gerne at jeg godt kan lide Khader. Han er for mig et af de sidste rigtige mandfolk der er tilbage i folketinget. Tænk sig engang nogle ofre han har betalt, blot for at sige sin mening. Og så har han tilmed humor. Alle de andre spinstyrede facebook- narcisister på Christiansborg, er alle alen af et stykke. Hos Naser Khader VED man at loyaliteten ligger hos Danmark. Kan du sige det samme om yildiz arkodan f.eks.? -Ikke 100% vel?

 4. Af Jan Petersen

  -

  Flygtningestrømmen fra Mellemøsten vil underminere Israel!

  Forklar lige den besynderlige teori lidt nærmere, please?

 5. Af Soren Majgaard

  -

  Mærkeligt som tingene kan vendes på hovedet. når det er helt oplagt at den saakaldte islamiske religion er den mest undertrykkende af alle ismer der nogensinde har truet vores egen religion og vores vestlige kultursyn. Samtidigt forstår jeg udmærket den fare der ligger i flygtningestrømmen fra Mellemøsten. Den vil nemlig stensikkert underminere Israel. Så jeg kan ikke fortænke de amerikanske jøders rædsel over at se hvad der foregår lige under deres næsetip. I høj grad promovereet af socialisterne. Og når vi er ved det , var Hitler ikke blot en charlatan, men han var også socialist som Lenins tropper og Mossulinis . Socialisterne hvad de end kalder sig er jo ikke dumme. De knytter magten til lidt godgørenhed og lidt jobskabelse, for det var jo den måde det er blevet en uudrydelig kancer. Den udpiner på sigt deres befolkning for at opstå i nye forklædninger. Især synes akademia at have forståeet det til perfektion, for med regler og paragraffer sidder de sikkert i sadlen og tvinger folk til at aflevere de stadigt flere og højere sskattter som de lever af og får sikret sig en god pension oven i deres folkepension som allerede er sat ned ikke mindst ses det i Sverige. Men vi er på samme vej. Men bureaukratiet_? Bliver det ramt . Nej. Journalister inklusive spindoktorer der ogsaå er journalister, får i nden for rammen 1/2 til 1 million om åreet plus pension, Ikk’?
  Imens den kit der bandt et land sammen falder fra hinanden for at ende i et endnu større bbureaukrati i Berlemont bygningen og i Strassburg med afdankede politikere. Eller skal vi sige det sådan her: At befolkningen indsamler Honningen til systemets tjenere og får selv sukkervand for at de lige kan overleve. Se hvordan industrien lever i symbiose med socialisterne. Se hvordan VW er blevet klædt af til skindet . Og selv skindet bedrager. Puha.

 6. Af Niels Andersen

  -

  Hans Kristensen, hvis du ikke ved, hvad moral er, kan jeg ikke forklare dig det. Der findes mindst tre meget velhavende jødisk-amerikanske institutioner, der poster formuer i hæmningsløs anti-arabisk propaganda i bl.a Danmark, og en canadisk er der også . Anti-jødisk propaganda er i forvejen til stede med styrtende rigdomme og Danmarks Radio bag sig, og ved du hvad, jeg synes, at det er en rigtig dårlig idé, at vi allerede debatmæssigt er ved at blive et nyt Balkan.

  Hvad enten vi ønsker det eller ej, drages vi ind i Mellemøsten uendelige krige og interne opgør, og det finder jeg både stærkt deprimerende og usympatisk, og da især når folk tjener penge på at destabilisere os. Folketingsmand Nader Khader er lønnet af en af disse fonde. Han har fået en fin titel – forsker – men der foreligger mig bekendt intet forskningsarbejde fra hans side.

  Det er uoverkommeligt at opremse, hvad Khader har givet af forkerte oplysninger, det havde været nemmere, hvis du havde spurgt, hvilke korrekte oplysninger og realistiske forslag, han er kommet med, for de indskrænker sig til, hvad du kan finde på et hvert gadehjørne. Som Sven Ove Gade en gang skrev, og mange sikkert husker, har Khader ikke andet end indvandrerrollen at byde på, og den madding snupper de dovne journalister. Khader har et hoved som en huggeblok, uanset hvor mange gok han får i nødden, dukker han op igen parat til en ny kamp og kløvning af ord, hvor ingen vist nogensinde har observeret, at han for mere end en ultrakort bemærkning har talt og skrevet om andre end sig selv, sin familie, islam og muslimer.

  Man bliver ikke dansker af at få et statsborgerskab, og Khader er en ortodokst opdraget syrer og araber, der red højt under det arabiske forår. Han var helt i front i starten af Libyenkrigen, ville selv stå i spidsen for et kontor for libyske flygtninge i København osv. osv. Siden tiggede og bad han om at få danske soldater som landtropper til Syrien, og nu forsøger han at skabe en illusion af, at migranterne, der vælter over alle landegrænser, tilhører den syriske elite. Mens sandheden er, at højst hver fjerde eller femte er fra Syrien, og at ud af dem er der højst 10 pct., der har en videregående uddannelse, som – hvis vi er heldige – kan opgraderes til dansk standard. Resten tilhører de lavere klasser og har ingen eller kun lidt uddannelse. Du skal ikke bilde mig ind, at Khader ikke kan genkende den syriske underklasse, som hans egen familie mig bekendt tilhører. Khader ønsker mange muslimer til Danmark.

 7. Af Hans Kristensen

  -

  @ Niels Andersen

  Jeg forstod ikke lige den del med Naser Khader. Hvad har han sagt der er forkert??

 8. Af Jan Petersen

  -

  @Jesper Lund

  Nu har jeg aldrig selv beskæftiget mig med total ligegyldige månelandinger. Men hvis det er din hovedinteresse, så bliv ved den. Jeg beskæftiger mig med andre jordnære fakta!

 9. Af Jesper Lund

  -

  Jan Petersen

  Jeg har tidligere sat mig ind i “beviserne” for konspirationsteorien. De er jo alle blevet modgået. Ligesom “beviserne” for at apollo 11-missionen – den første bemandede månelanding. – var fup. Komspirationsteoritilhængere bliver ved med at gentage “beviserne”, selvom de er modgået. De har besluttet sig for at de vil tro på konspirationen.

 10. Af J Nielsen

  -

  Jeg troede i øvrigt konservative var mindst, men der kan man bare se.

 11. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt kræves der blot 4 mandater for en eller anden lommefilosofi til at blive repræsenteret i Folketinget. Hvis alle andre “ansvarlige” partier melder pas i en regeringsdannelse, kan disse 4 mandater danne regering – så længe de ikke har et folketingsflertal imod sig.

 12. Af J Nielsen

  -

  “Jeg tror aldrig nogen sinde, at Stampe bliver minister. Det turde selv hendes eget parti jo ikke engang betro hende, da de sad i regering.
  I øvrigt ved jeg ikke, hvordan folketingets mindste parti, R, skulle kunne forvente at få ministerposter overhovedet. Hverken i en S eller V ledet regering.”

  Kristeligt Folkeparti havde, i firkløverregeringen, med fire mandater: to ministerposter.

 13. Af Jan Petersen

  -

  @Jesper Lund

  Som alternativ til at sidde og gætte så læs det CIA-dokument, jeg henviser til samt utallige kommentarer, bøger og videoer til emnet. Det er blot opskriften på, hvordan regeringer kan udføre illegale handlinger, aflægge en officiel rapport og derefter stemple sandheden som en konspiration.

  Iøvrigt er folk, der arbejder på det lysky plan, nok ikke hyret på det lokale jobcenter!

 14. Af J Nielsen

  -

  “Radikale politikere udmærker sig ikke ved at tænke eller reflektere. De FØLER i stedet. Typiske eksempler er Zenia Stampe og Anna Mee Allerslev. Hvad de føler, træder i stedet for, hvad der er faktuelt rigtigt. Derfor gør kendsgerninger ikke indtryk på dem, og derfor svarer Anna Mee aldrig på indvendinger mod hendes mildt sagt bizarre blogindlæg.”

  Det gælder ikke radikale politikere generelt, men med hensyn til de to nævnte har vi et pletskud.

 15. Af Jesper Lund

  -

  Jan Petersen

  Det første spørgsmål, man skal stille sig, for at afgøre om en konspirationsteori er sand, er, hvormange mennesker, som skulle være involveret i konspirationen, for at den kunne gennemføres.

  “9/11 inside job”-konspirationen må da have krævet mange menneskers medvirken for at kunne være blevet gennemført. Jeg ville tro på teorien, hvis blot én person stod frem og afslørede sin deltagelse i konspirationen. For eksempel kunne det være en person, som var med at anbringe spængstof i et af tårnene, som det ifølge teorien måtte være blevet gjort.

  Ikke en eneste person er stået frem og afsløret sin deltagelse i konspirationen. Det alene fortæller at konspirationen er usandt. Dette skyldes vores dårlige evne til at holde på en hemmelig. “De fleste af os kan kun holde på en hemmelighed i få minutter eller i bedste fald et par dage,” forklarer psykologiprofessor ved Harvard Universitet Dan Wegner, der har forsket i menneskers evne til at holde oplysninger tilbage.Hvordan skulle mange mennesker så kunne holde på en hemmelighed?

 16. Af J. H ansen

  -

  “J Ha nsen – 24. september 2015 9:06
  Af Peter Kurrild-Klitgaard – 24. september 2015 8:46
  OK Peter Kurrild-Klitgaard.
  Du fortjener en undskyldning.
  Har du læst denne kronik.
  Den er skrevet om Norge.
  Men kunne være skrevet om Danmark.
  http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Kronikk-Den-politiske-eliten-ante-ikke-hva-de-gjorde-da-de-gikk-inn-for-a-sende-F-16-fly-til-Libya–Terje-Tvedt-8166038.html

  For en god ordens skyld, så skal det nævnes, at den Stoltenberg som manipulerede Norge ind i krigen i Libyen i dag er Natos generalsekretær.
  HTS som manipulerede Danmark ind i krigen i Libyen, skriver at hende og Stoltenberg til et party løb rundt og drak Gin/Tonic.
  Det er seriøse og betryggende ledere vi har.

 17. Af Jan Petersen

  -

  @Mikael Fauslund

  Google iøvrigt også:

  “cia document conspiracy theory” – eller bare “cia document 1035-960”

  Ved godt det nok lyder vildt konspiratorisk, men det er faktisk CIA, der opfandt termen som modtræk til alle de ubehagelige spørgsmål der rejste sig ifm Warren Commissionen officielle version på JFK-mordet.

  Taktikken misinformation virker perfekt, når ubehagelige sager bare skal accepteres uden spørgsmål!

 18. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt er beviset på, at 9/11 var et inside job meget let at google:

  “architects and engineers for 9/11 truth”

  Men det kræver et vis personlig mod at erkende, at ens hidtidige opfattelse af “god versus ond” nok ikke holder helt vand!

 19. Af Niels B. Larsen

  -

  Axel Artke

  Rigtigt set, at de radikale FØLER politik i stedet for at TÆNKE politik. Og det i øvrigt uanset om den radikale er kvinde eller blot kvindagtig (det er samtlige radikale mandlige politikere efter min mening).

  Det er i øvrigt ikke kun radikale politikere, som føler fremfor at tænke. Det gælder store dele af især de kvindelige politikere – og i den sandhed ligger sandsynligvis en stor del af roden til den erodering af fornuften i europæisk politik.

  Realpolitik kan ikke FØLES og den kan ikke baseres på ønsketænkning, hvilket store dele af den europæiske flygtningepolitik i øjeblikket bliver. Med katastrofale følger for hele EU-området.

  Realpolitik skal udføres med et stænk af kynisme og egoisme. Følelser skal holdes helt udenfor – også når der ligger en bette knægt og skvulper i vandkanten i Tyrkiet. Det er IKKE vores skyld, at han druknede og det skal da bestemt ikke have den mindste indflydelse på den førte politik. Den skal føres udelukkende under hensyntagen til de europæiske befolkningers tarv. Det vedrører ikke den politik, hvordan andre verdensdeles befolkninger har det.

  Vi kan dele ud af vort overskud (hvis vi har et sådant), men nogen pligt til at hjælpe har vi ikke udover, hvad vi hver især frivilligt vil påtage os.

  Og vi kan alligevel ikke sørge for samtlige 60 millioner flygtninge eller 2,5 milliarder fattige i denne verden.

 20. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt er det intet “konspiratorisk” i det. Selv DR-nyheder havde en artikel for et par dage siden – USA har siden maj i år trænet 5.400 IS-“rebeller” – til at fjerne Assad.

  Renlivede psykopater benævnes som “rebeller” – velbekomme!

 21. Af Jan Petersen

  -

  @Mikael Fauslund

  Google “isis trained in jordan” alternativ “isis trained in tyrkie” – eller bare vælg det land, der vises i søgningen. Men det kræver, at du kan læse og forstå en engelsk tekst. Intet herom findes, mig bekendt, på dansk.

 22. Af Jan Sørensen

  -

  Jeg tror aldrig nogen sinde, at Stampe bliver minister. Det turde selv hendes eget parti jo ikke engang betro hende, da de sad i regering.
  I øvrigt ved jeg ikke, hvordan folketingets mindste parti, R, skulle kunne forvente at få ministerposter overhovedet. Hverken i en S eller V ledet regering.

 23. Af Mikael Fauslund

  -

  @Jan petersen
  “Den gruppe psykopater er endnu en USA/CIA opfindelse i fiktionen “kampen mod terror”.
  IS er iøvrigt trænet på US-baser i bla Jordan og Tyrkiet…”

  Dén påstand må du vældigt gerne dokumentere. Og så vidt muligt uden at referere til web-sider, der “beviser” at 9/11 var et ‘inside job’, eller at månelandingerne aldrig har fundet sted.

 24. Af P Christensen

  -

  Ingen kan tage Radikale Venstre seriøst, hvis ikke det var fordi at deres
  marginal-mandater på nogle få årtier har ført Danmark fra Superligaen til
  en inferiør underplacering. Næret af et selvhad til Danmark.

  Deres ukritiske import af sociale problemer udefra har medført,
  at DK idag er, hvad der må karakteriseres som et af verdens dyreste discountlande.

  Og de har tilsyneladende intet lært, men skal stadig have dulmet deres uforståeligt
  kronisk dårlige samvittighed ved at udøve global velgørenhed qua fortsat
  udøvelse af førnævnte.

 25. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt kan jeg da godt forstå, hvis mange ikke rigtig kan forstå morderbanden IS. Den gruppe psykopater er endnu en USA/CIA opfindelse i fiktionen “kampen mod terror”.

  IS er iøvrigt trænet på US-baser i bla Jordan og Tyrkiet og skal overbevise den syriske befolkning om “lyksaligheden” ved at deltage, helt ufrivilligt, i det arabiske forår.

 26. Af Niels Andersen

  -

  Også jeg var stærkt i mod angrebet på Libyen og i tvivl om Irak, hvor jeg bl.a. mener, at Hans Blix var ulden, men det irriterede mig især, at Anders Fogh piskede i hælene på Tony Blair. I øjeblikket håber jeg på, at kombinationen Cameron og Løkke er mere heldig . Jeg må sige, at jeg har tabt meget for Angela Merkel, og det kommer meget bag på mig, at hun har handlet så uansvarligt i den sidste tid. Hun var helt klar i spyttet, da hun startede som kansler og udtalte, at multikulti ikke er godt. Nu ved jeg ikke, hvor jeg har hende. Om hun vil have “varme hænder” til den tyske industri, eller om også hun er begyndt at føle i stedet for at tænke. Det sidste forekommer ikke særligt sandsynligt, hun er fysiker, barnløs og toppolitiker med stor magt, overdrevent føleri er ikke det, der falder mig først ind, når jeg tænker på den kombination. Angela Merkel har efter min mening misbrugt sin magt på det groveste, og mit liberale hjerte græder over EU’s adfærd overfor de stater, der ikke ønskede at blive tvunget til at tage mod migranter.

  Ang .grænserne i Mellemøsten, Frank Wulff,har du ret i , at de ikke er heldige, men på den anden side er der jo også tale om særlige forhold og store forandringer siden Første og Anden Verdenskrig. Mange i området var dengang beuiner, der drog rundt i store områder fra det vestlige Tyrkiet over Irak og Iran, f.eks. kurdiske stammer der på sæt og vis hørte til både her og der. Siden blev de mere bofaste men også både her og der. Det ville være det bedste, om de blev samlet i deres egen stat, og at herboende kurdere drog hjem. Jeg ser meget gerne Ôzlem Cekic tage af sted, der er brug for hende i de nye Kurdistan, og hun svigter vel ikke? Hun og Yildiz Akdogan kan blive fantastiske ressourcer i en ny kurdisk stat.

 27. Af Skjult indlæg bedes sat på, tak.

  -

  Kan vi ikke få lov til at læse p jen se ns indlæg fra i nat, der stadig er skjult??

 28. Af Frank Wulff

  -

  Var også en af dem som var imod indgriben i Libyen.
  Der var ikke lavet en ordentlig analyse af konflikten.

  Var også imod Irak-krigen i 2003, da det mest så ud som om at G. W. Bush største mål var at afslutte farmands krig .
  Jeg brugte en del tid med at se forskellige TV-kanaler, blandt andet så jeg Colin Powells fremlæggelse af beviser for FN, hvor jeg ikke blev imponeret.
  Ud fra ca. 10 års erfaring i forsvaret, så var der en del af beviserne jeg ikke mente kunne holde vand.

  Pt. er jeg imod den måde som IS bekæmpes på i øjeblikket. I stedet for at forsøge at udslette dem, så skal man i stedet presse dem på nogle specifikke fronter, således at IS bliver nød til at gå sydpå igennem Jordan og ned i Saudi-Arabien.
  På den måde kan man bruge IS til et opgør med vestens største fjende i Mellemøsten, Saudi-Arabien.

  Desuden skal der tages et opgør med de grænser der blev lavet i Mellemøsten i forbindelse med afslutningen af 1. verdenskrig. Her var det først og fremmest Storbritanien der førte pennen, men Frankrig og Rusland var også involveret.
  Rusland røg dog ud på et sidespor i 1917 da kommunisterne overtog magten.

 29. Af Jan Petersen

  -

  I en billed tidsalder, hvor stort alle nyheder præsenteres som et 30 sekunders TV billed indslag med lidt speaker tekst, er det vel ikke så underligt, hvis vekslende billeder sætter dagsordenen?

  Billedsprog kan selv en funktionel analfabet følge med i. Det er straks noget vanskeligere, hvis samme nyhed præsenteres i skreven tekst. Så falder XX-% af befolkningen ud på forhånd.

  Begge punkter proffitterer troende bevægelser (incl de politisk korrekte) tykt på!

 30. Af Axel Artke

  -

  Niels B.
  Radikale politikere udmærker sig ikke ved at tænke eller reflektere. De FØLER i stedet. Typiske eksempler er Zenia Stampe og Anna Mee Allerslev. Hvad de føler, træder i stedet for, hvad der er faktuelt rigtigt. Derfor gør kendsgerninger ikke indtryk på dem, og derfor svarer Anna Mee aldrig på indvendinger mod hendes mildt sagt bizarre blogindlæg.

 31. Af Niels Andersen

  -

  Bliver Zenia Stampe minister? Ville hun i givet fald ikke allerede havde været det i Helle Thornings regeringsperiode med de mange udskiftninger?

  Hvor om alting er, har de islamkritiske blogs længe haft et godt øje til hende, og især en blog, der har mere end 600 daglige læsere og meget jødisk stof. Det må Zenia Stampe være klar over, for på det site er hun siden engang i nullerne blevet intelligent og frækt kommenteret , og på serveren er der sikkert akkumuleret et rigt udvalg af hendes værste udtalelser. Der må være nok til en hel bog.

  Hvis man er i tvivl om, at der globalt forgår et intenst samarbejde om den politiske korrekthed, synes jeg, at man skal besøge youtube og se de satiriske videoer “How Whites Took Over America” part 1 + 2. Handlingen har ikke meget med det historiske forløb at gøre, men da hvide mænd er skurkene, plejer der jo ikke at være problemer med det.

  De to videoer fungerer som et katalog over de skældsord og argumenter, som de politisk korrekte samt aggressive muslimer har plaget deres omgivelser med i mere end et kvart århundrede, og her taler vi altså ikke kun om Europa og Zenia Stampes danske søstre og brødre i ånden. De skældsord og argumenter er til hudløshed blevet misbrugt på alle kontinenter, og hvis man har deltaget i debatten i den periode, har man hørt og læst dem i både hundredvis og tusindvis af gange. De har simpelthen været brugt overalt, hvor “varen” skulle sælges. Om det så er det lille flygtningebarn, der har krydset det farlige hav, og som anklagende bæres frem foran horderne med samt sine store blanke, bange, bedende øjne, er hun med, for nu gives der tilbage med samme mønt, og det kan kun gå galt.

  Og hvad skal man så mene om folketingsmand Naser Khader, der dagligt citeres i medierne som mellemsøsteksperten over dem alle og stadig er ansat på Hudson Institute? Adam Holm gjorde opmærksom på det forleden i Deadline, men Khader slog det hen med lav stemme, skal han også slippe af sted med det? I Politiken kaldes han af en trosfælle for en “partskilde”, og det vil jeg da også mene, at Khader er. Men i disse tider, hvor der tales så meget om påvirkningsagenter, vil jeg endda tillade mig at mene, at det er en endnu mere præcis betegnelse for den propagandavirksomhed, som han løbende får lov til at bedrive i tvangsbetalte Danmarks Radio. Og nu med tiggende, grødet stemme. Ja. undskyld, men det er ikke overdrevet, og vi kan ikke længere tillade os at frakoble fornuften og at tage alt for gode varer .

  http://politiken.dk/debat/debatindlaeg/ECE2351439/naser-khader-er-da-ikke-ekspert-men-en-partskilde/

 32. Af p jensen

  -

  Undskyld, men indlæg ang. bl.a. de radikales og især stampes manglende realitetssans og hvilke konsekvenser det kan få, er stadig spærret inde i det skumle filterfængsel.

 33. Af J. Ha nsen

  -

  Af Niels B. Larsen – 24. september 2015 9:45
  “Jeg var også på det hold, der advarede mod eventyret i Libyen.”

  Ja. Det husker jeg godt.
  Den ros skal du have.

 34. Af Niels B. Larsen

  -

  Jeg var også på det hold, der advarede mod eventyret i Libyen.

  Og vi, der advarede, fik jo helt åbenlyst ret.

  Vi bør også trække os ud af Mellemøsten og koncentrere os om at holde islam på afstand og de muslimer, som desværre allerede er kommet til Europa i ave.

  Mellemøstens borgerkrige og sekteriske konflikter er det ikke vores opgave hverken at deltage i, løse eller afhjælpe skaderne efter.

 35. Af Jakob Rasmussen

  -

  Sammenligningen mellem muslimske migranter, og de jøder, der blev hjulpet til Sverige under Anden Verdenskrig, er komplet absurd, for de muslimske indvandrere har jo stort set fordrevet alle jøder fra Malmö.

  Erklærede antiracister kan ikke se, hvor hykleriske de er, når de konsekvent forsvarer stærkt antisemitiske islamister, der begår teror mod synagoger, mod enhver kritik, men ignorerer, eller bagatelliserer islamisternes trusler og terror mod jøderne.

  Erklærede antiracister er alt for ofte de antisemitiske islamisters nyttige idioter, og derfor behøver ingen at føle sig ramt, når de bliver kritiseret af hyklerne, for de fremmer i praksis antisemitismen.

 36. Af J Ha nsen

  -

  Af Peter Kurrild-Klitgaard – 24. september 2015 8:46

  OK Peter Kurrild-Klitgaard.
  Du fortjener en undskyldning.

  Har du læst denne kronik.
  Den er skrevet om Norge.
  Men kunne være skrevet om Danmark.

  http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Kronikk-Den-politiske-eliten-ante-ikke-hva-de-gjorde-da-de-gikk-inn-for-a-sende-F-16-fly-til-Libya–Terje-Tvedt-8166038.html

 37. Af Peter Kurrild-Klitgaard

  -

  @ J. Hansen: “Der er en anden ting som Peter Kurrild-Klitgaard afholder sig fra. Ligesom de fleste andre. Det er årsagerne til det pludseligt store flygtninge problem.
  Problemet er forårsaget af krigene i Iraq og Libyen. ISIS er opstået på grund af Iraq krigen. Vesten bombede Libyen tilbage til stenalderen. Med Danmark som en af de mest ivrigt bombende. Libyen er nu en failed state.”

  Hus forbi. Jeg skriver normalt ikke om udenrigs-/sikkerhedspolitik, fordi det ligger langt fra min private og professionelle interessesfære, men lige netop interventionen i Libyen skrev jeg faktisk om, *inden* den skete:

  http://www.b.dk/kommentarer/krig-koster

 38. Af p jensen

  -

  Indlæg fra i nat hænger

 39. Af J. Ha nsen

  -

  Peter Kurrild-Klitgaard
  “Jeg afholder mig normalt fra at skrive om indvandrings-relaterede emner. Ikke fordi de er uvigtige, tværtimod”

  Der er en anden ting som Peter Kurrild-Klitgaard afholder sig fra.
  Ligesom de fleste andre.
  Det er årsagerne til det pludseligt store flygtninge problem.

  Problemet er forårsaget af krigene i Iraq og Libyen.
  ISIS er opstået på grund af Iraq krigen.
  Vesten bombede Libyen tilbage til stenalderen. Med Danmark som en af de mest ivrigt bombende.
  Libyen er nu en failed state.
  Og en åben korridor for flygtninge til Europa.

  Danmark har således et meget stort medansvar for flygtningeproblemet.
  Det er der stort set ingen som har lyst til at tale om.
  Man har mere lyst til at tale om, hvordan man løber fra ansvaret for de flygtninge, som man har skabt.

 40. Af preben jensen

  -

  EU har svigtet totalt. Frontex har været og er endnu en illusion og papirtiger. Nu præsenteres en “omfordeling” eller “fordeling” af indvandrerne som den store handlekraftige LØSNING, men det er der overhovedet ikke tale om. For først var det 120.000 der skulle fordeles, så 160.000 og snart skal der tælles i halve og hele millioner af migranter. Hvis Europas ydre grænser ikke opretholdes, vil millioner og atter millioner af kulturfremmede strømme ind, og den optimisme der lige nu præger mar le ne wind og sti ne bo sse osv. kan vise sig at være helt ved siden af. Det næste kan blive kaotiske, voldelige og meget uhyggelige tilstande i det meste af Europa.

 41. Af preben jensen

  -

  Meget tyder på at mange politikere, pladderhumanister og indvandringsbegejstrede danskere aldrig vil blive klogere. Ihvertfald ikke før de selv rammes af et voldeligt hjemmerøveri, et gadeoverfald, en brutal voldtægt, en vanvidskørsel, en importeret sygdom, en smertefuld hospitalsinfektion, jobtab/tvangsauktion/skilsmisse/social deroute/hjemløshed eller måske knivstikkeri, skud eller kølleslag mod familiens søn, datter, far eller mor, søster eller broder ……. osv. Hvis de typer som altid taler om berigelse, mangel på arbejdskraft, danskernes store lykke, ansvar og rigdom og multi-kulti invasionens “fordele”………….. en dag selv kommer til at lægge krop til indvandringens minussider, vil de måske…. måske….blive klogere?? Så vil måske noget begynde at dæmre selv for en jelved, en stine bo sse, en johanne, en sofie car sten eller en david trads.

  Men indvandringsindustrien vil ikke ændre kurs før den bliver tvunget til det.

 42. Af Kent Andersen

  -

  Kære Peter Kurrild-Klitgaard: Du mener, at det vanvittige ligger i HVAD der bliver sagt. Jeg er ikke uenig i, at det er vanvittigt. Det ALLERMEST vanvittige for mig ligger imidlertid i HVOR MEGET, der bliver sagt. Jeg kender intet andet land, hvor +80% af al debat og alle historier de sidste 10 år har handlet om flygtninge, muslimer, islam og indvandring, og hvor disse emner omtales som de absolutte alpha-omega emner for landets overlevelse. Gad vide om en historie der fortalte, at samtlige danske virksomheder var gået fallit, ville kunne komme på forsiden af nogensomhelst aviser i landet i morgen. Jeg tvivler efterhånden.

 43. Af Niels B. Larsen

  -

  Nu er der vel ingen udenfor den reducerede radikale menighed, som tillægger Zenia Stampe nogen større fornuft, indsigt eller klogskab?

  Det ville under alle omstændigheder være noget af en falliterklæring for vedkommende.

  Zenia Stampe hører til den type politikere, som gerne udtaler sig – og som regel uden først at gennemtænke hvad der er substantielt og hvad der er banal ligegyldighed. Hun udtaler sig gerne om muslimer og islam, men kender tilsyneladende intet substantielt til hverken deres kultur eller deres tænkemåde.

  Måske hun ville have fordel af at læse koranen og studere den arabiske kultur, herunder den institutionaliserede kvindeundertrykkelse, sociale kontrol, afstandtagen fra anderledes tænkende etc. etc.?

  Det ville måske kunne bibringe hende en smule fornuft, selvom man tillader sig at tvivle.

Kommentarer er lukket.