Partilederpopularitet afgør ikke blokkenes styrke

Af Peter Kurrild-Klitgaard 54

Selvom det er sagt før, kan der derfor være grund til at gentage det: Det er ikke de to statsminister-kandidaters personlige popularitet, der afgør hvilken side, der vinder valget.

I disse tider kan man næsten ikke nogen dag åbne et medie uden, at der er en ny historie om, at Helle Thorning-Schmidt fører over Lars Løkke Rasmussen, når det gælder vælgernes syn på de to.  “Vælgerne: Thorning er den bedste partileder” (Altinget).  “Måling: Thorning er langt mere troværdig end Løkke” (Politiken).  “Ny måling: Thorning fører fortsat over Løkke” (Altinget). “Thorning-Schmidt fordobler forspringet til Lars Løkke” (JP).  O.s.v., o.s.v., o.s.v.

Selvom det er sagt før, kan der derfor være grund til at gentage det: Det er ikke de to statsminister-kandidaters personlige popularitet, der afgør hvilken side, der vinder valget.  Det betyder ikke, at populariteten er ligegyldig og ingen rolle spiller–men ingen valgforskere har hidtil kunnet finde rigtigt klare og utvetydige tegn på, at vi herhjemme har noget, der minder om et “præsidentvalg”.

Tvivlerne kan se med her, hvor jeg har taget data fra de seneste tre et halvt års meningsmålinger fra YouGov (september 2011 – april 2015), som jævnligt spørger udvalg af vælgerne om, hvilket parti de vil stemme på, og som også (cirka hver anden måned) spørger,  hvordan de se på forskellige partiledere.  Her er det centrale:

1) Jo, partiledernes popularitet betyder noget–for deres partier.  Der er en synlig sammenhæng mellem, hvordan vælgerne i gennemsnit vurderer partilederne, og hvor mange der vil stemme på deres partier.  For både Thorning-Schmidt og Løkke Rasmussen gælder det, at en mere positiv (negativ) vurdering af dem som partiledere går hånd i hånd med en mere positiv (negativ) tilslutning til deres respektive partier.  Måske “kausaliteten” i virkeligheden er den modsatte (at vælgernes syn på partiet smitter af på deres syn på partilederen), men en eller anden sammenhæng er der ihvertfald–og det er særligt synligt for Venstres vedkommende.

Thorning vs Løkke partitilslutning

2) Nej, det betyder stort set ingenting for, hvem der bliver statsminister.  For udsving i synet på de to statsministerkandidater går reelt ikke hånd i hånd med udsving i de to “blokke”s tilslutning.  Der er slet ingen synlig sammenhæng mellem Løkke Rasmussens “standing” og “blå blok”s tilslutning, og der er kun en statistisk set meget svag sammenhæng mellem Thorning-Schmidts og “rød blok”s.

Thorning vs Løkke bloktilslutning

Hvorfor slår bedømmelserne af statsministerkandidaterne ikke klarere igennem i blokkenes tilslutning? Af mindst to, simple men åbenlyse grunde.

For det første, fordi valg er mellem andet end personer–det handler også om politikker og ideologier.  Man kan godt synes godt (skidt) om en statsministerkandidat, og så samtidigt synes skidt (godt) om den politik, man mener, vedkommende repræsenterer.

For det andet, og måske mest vigtigt, fordi vi ikke har et to-partisystem: Det er ikke et enten/eller.  Er man f.eks. en borgerligt-liberal vælger, der er utilfreds med Lars Løkke Rasmussen, har man tre-fire andre mulige partier at sætte kryds ved end lige Venstre.

Som sagt før: Partileder-populariteten er ikke ligegyldig–men intet tyder på, at den afgør valget.

54 kommentarer RSS

 1. Af Erik Larsen

  -

  Ja, at “kommentere” en person som dig mr. Frank.A. (b.dks mest – forstå det hvem som kan -elskede blogger??) – gider man ikke , selvom at du – du kan blive ved og ved med at forsøge at sv ine folk til!
  Er du ansat på b.dk??
  Men om hjemmerøvere har peberspray, pistoler, geværer, økser, knive eller andet er sgu da fuldstændig – det de har! Men at en familie ikke OGSÅ bare skulle have lov til at FORSVARE SIG, det kan din hjer ne ikke rumme! Du er bare for meget. Men heldigvis er jeg sikker på (se andre bloggere), at du er helt, helt til gr in!

 2. Af Frank A

  -

  @ larzen

  Nu sludrer du jo igen.

  Lovliggørelse af peberspray, ville netop betyde at en sådan ville befinde sig i lommen på enhver hjemmerøver.

  Samt at denne ville blive brugt, straks et hjemmerøveri var under opsejling.

  Kun ubegavede mennesker tror på kaprustning.

 3. Af p jensen

  -

  Det er næsten synd at mange gode kommentarer nu er gemt af vejen under “ældre indlæg”.

  Bortset fra det bør vi nok når vi går til valg, huske på at et tuttenuttet ydre sommetider kan dække over et koldt og uhyggeligt indre. Eller det pæne ydre kan være en skal omkring et tomt indre, lidt som et flot men tomt påskeæg.

 4. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt er hele den politiske korrekte bande vel den mafia anno 2015, befolkningen skal have den største skepsis overfor, uanset leder!

Kommentarer er lukket.