Jeg, mig, jeg – nytårstale med ego på

Af Peter Kurrild-Klitgaard 76

Hvis man nærlyttede eller nærlæste statsminister Helle Thorning-Schmidts nytårstale, var der en ganske lille men dog ikke desto mindre ganske voldsom forskel i forhold til tidligere af slagsen–både hendes egne og hendes forgængeres.  Hyppigheden i brugen af personlige stedord i første person ental–antallet af gange statsministeren sagde “jeg” og “mig”.

Det kan man se ved ganske simpelt at optælle brugen af ordene i de fire seneste statsministres ialt 22 nytårstaler fra perioden 1994 til 2015.  Hyppigheden for alle talerne er vist i denne figur.

Jeg og mig i danske statsministres nytårstaler

Tallene viser udviklingen, og at der ud fra dem ikke i nyere tid–de sidste 21 år–har været en så “selvoptaget” nytårstale fra en statsminister.  Man kan også opgøre det som gjort i denne tabel, der viser gennemsnit for de fire statsministre og de taler, hvor de brugte “jeg”/”mig” flest og færrest gange:

Statsminister Gennemsnitlig brug af “jeg” og “mig” Minimale antal Maksimale antal
H. Thorning-Schmidt 25,5 16 (2012) 40 (2015)
P. Nyrup Rasmussen 14,3 12 (1995/1996) 17 (2001)
L. Løkke Rasmussen 12,5 10 (2010) 15 (2011)
A. Fogh Rasmussen 9,1 4 (2006) 14 (2004)

 

 

Både figuren og tabellen viser nogle enorme forskelle de fire statsministre imellem.  Helle Thorning-Schmidt taler gennemsnitligt dobbelt så meget om sig selv, som Lars Løkke Rasmussen og Poul Nyrup Rasmussen gjorde om dem selv, og næsten tre gange så meget som Anders Fogh Rasmussen gjorde.  I hendes nytårstale med færrest “jeg” og “mig” (2012) var antallet højere end i nogle af hendes to V-forgængeres taler og kun lige på niveau med den, hvor Nyrup Rasmussen gjorde det mest (2001).  Dette års nytårstale slår med 40 styk “jeg” og “mig” klart alle rekorder–ligesom hun gjorde allerede i 2014-talen.

***

Forskellene er så store og bemærkelsesværdige, at de ikke kan være tilfældige.  Men hvordan skal de fortolkes?

Det ville næppe være seriøst at påstå, at forskellene må skyldes, at Helle Thorning-Schmidt “psykologisk” er mere selvoptaget end hendes forgængere–eller at hendes taleskrivere er.  Det kan heller ikke afskrives med en forskel i ideologisk farve–selvom det er bemærkelsesværdigt, at begge Socialdemokrater gør mere med brug af “jeg” og “mig” end Venstre-mændene.

Kunne det have noget at gøre med, at det i år er valgår, og at Thorning-Schmidt derfor gerne vil fremstå særligt personligt “handlekraftig” og “ansvarlig”?  “The buck stops here”, som en amerikansk præsident sagde.  Det kan man ikke afvise, og der er faktisk antydning af et mønster: Ser man på Lars Løkke Rasmussens to nytårstaler, så brugte han også flere “jeg” og “mig” i dét, han vidste ville være et valgår (2011) end året før.  Poul Nyrup Rasmussen gjorde det samme i 2001 og 1998 (i forhold til 2000 og 1997), hvor han vidste, der ville komme valg.   Samme effekt ses dog ikke hos Anders Fogh Rasmussen i hans sammenlignelige tilfælde (2005), så en universel regel er det ikke, og iøvrigt er sammenligningsgrundlaget så spinkelt, at man skal passe på med at generalisere.

Men vi kan ihvertfald afvise, at valgåret 2015 skulle kunne være hele forklaringen på Thorning-Schmidts mildest talt bemærkelsesværdige “selvcentrering”–for der er en tydelig forskel mellem hende og hendes forgængere allerede før 2015-talen.  Selv uden denne usædvanligt valgkampsagtige nytårstale ville Thorning-Schmidt have haft rekorden i brugen af “første person ental”.

Man kan måske få et indtryk ved at se på disse seks konkrete smagsprøver fra talen:

Jeg har været statsminister siden 2011. Og jeg ved godt, at ikke alt, hvad regeringen har gjort, er lige populært. Det har jeg bemærket. Tro det eller ej. Men min opgave er at gøre det, som er bedst for Danmark. Ikke kun bedst for i dag, men også for i morgen. Og de valg, jeg har truffet, står jeg ved. Ansvaret er mit. Jeg arbejder videre.”

“Sidste gang reglerne blev ændret, tænkte man sig ikke godt nok om. Jeg vil gøre det rigtigt. Jeg ønsker et dagpengesystem, hvor færre mister dagpengene.” 

“Her i aften vil jeg sige helt tydeligt: Flygtninge skal ikke gøres til klienter.”

“Derfor vil jeg ændre vilkårene for flygtninge og indvandrere, der er på kontanthjælp.  De skal arbejde mere for ydelsen, og det skal helst være på en arbejdsplads. For målet er at få et rigtigt job. I første omgang skal de nye vilkår gælde i to år.”

“Vi har god og gratis sundhed. Det vil jeg bevare.”

Jeg lægger stor vægt på, at økonomien er i orden. Det har I nok bemærket. […] Jeg vil gøre tingene på en ny måde, hvis den gamle måde ikke er god nok. Også selv om nogle bliver utilfredse undervejs. Og jeg vil i de næste år bruge lidt flere penge på vores fælles velfærd. For ellers slår vores fællesskab revner.”

Det er tydeligt, at der ikke bare er tale om personlige strøtanker: Det er erklæringer om, hvad der skal ske og vil ske politisk.  Dét, Thorning-Schmidt gør, er, at hun sætter lighedstegn mellem sig selv, regeringen, staten og “fælleskabet”, som var det i praksis én og samme ting.  Som var hun en enevældig monark–eller ihvertfald præsident i et “præsidentielt” politisk system (som f.eks. USAs), hvor præsidenten er både stats- og regeringschef og med egen magtbase snarere end parlamentarisk begrænset.  Hvis der er et angiveligt problem, så kan og vil “jeg” ordne det. “L’etat, c’est moi!

Det er en retorik som på én og samme tid er ganske ude af trit med den måde, det magtdelingsbaserede, parlamentariske demokrati herhjemme er blevet opfattet på–og praktiseret–i godt 100 år og i ganske fin overensstemmelse med den “præsidentialisering” af valgkampe og mediernes dækning af samme, som vi har set siden 1990erne.  Stemmer man på “Helle” fra “rød blok”, så får man hendes politik–alternativet er “Lars” fra “blå blok”, og så får man hans politik.

Sådan er den politiske virkelighed bare ikke.  Statsministre er ikke enevældige, og man skal kunne tælle til 90–hvilket statsministeren næppe er ubekendt med.

Det kan man begræde eller beundre, men nytårstalen illustrerer ihvertfald, at tingene ikke er, som de var.

76 kommentarer RSS

 1. Af Helena Hansen

  -

  Regeringen meddeler: det er op til Århus Kommune at bekæmpe islamismen i Danmark. SIC! Den åndsforladte, handlingslammede regering har intet at komme med hvad gælder danskeres deltagelse i ISIS bogstaveligt talt nedslagtning af kurder og danskere i IRAK. Alle med bare lidt uddannelse indenfor dansk lovstiftning og samfundsfag har da også allerede påtalt at ansvaret ligger hos regeringen. Men nej, disse hønisser spæner alt hvad de orker så snart der bliver tale om at de skal tage ansvar. Hvorfor skal vi aflønne denne bande langsomt cerebrerede individer, som har indtaget Folketinget og omdannet den lovstiftende magt til en sandkasse, hvor de ved hjælp af vore skattepenge guffer høje lønningen samt en masse frynsegoder i sig hver dag uden nogensinde at lette røven og tage fat i at løse Danmarks enorme problemer med frem for alt muslimsk indvandring.

 2. Af P Jensen

  -

  PS: Både Helles nytårstale og annoncetekster er antagelig udarbejdet af spindoktorer og tekstforfattere. Det giver anledning til at spørge om Helle overhovedet selv har nogle politiske holdninger, eller om hun nøjes med at nyde at socialkammeraterne valgte hende som den kransekage- og frontfigur der kunne slå Anders Fog Rasmussen. Eller om hun nøjes med at nyde at være de radikales marionetdukke? Man kan ihvertfald undre sig over at Helle aldrig har været ude og tage afstand fra de radikales asociale, anti-danske og folkefjendske politik, som har skadet tusinder af familier og som sandsynligvis vil sende danskerne og danskernes børn ind i en skummel og katastrofal fremtid. Men det kommer måske nu i anledning af valget hvor der jo skal deles valgflæsk ud.

 3. Af P Jensen

  -

  Hvis man følger med i mange danske og udenlandske aviser og bøger og på nettet, vil man se at en yderst uhyggelig udvikling er i gang i hele Europa. Og det er jo ikke bare teori eller passimisme at Europa igen kan blive hærget af frygtelige katastrofer med millioner og atter millioner af ødelagte menneskeskæbner. Selv de radigale vil kunne blive blandt ofrene. To gange……. faktisk fem-syv gange….. har magtmisbrug, tåbelighed og uvidenhed været årsag til at Europa blev et område med utallige og nærmest endeløse rædsler. Og med den åndelige formørkelse og umoral der præger den nuværende politik, er kursen sat mod Danmarks og Europas helt store nedtur. Helt derned hvor det kommer til at gøre meget og skrigende ondt på befolkningerne, familierne og den enkelte borger.

  Hvad med at øge mængden af handlekraft, oplysning, sandhed og ægte demokrati?!!

 4. Af Peter Nielsen

  -

  Ja og så lige, at JEG er vokset op i fattig-Ishøj.

  Jo tak madammen er ud af ikke ganske uformuende forældre med pragtvilla ved stranden (jeg har selv været der).

  Hendes sociale “deroute”, kom, da moderen grundet skilsmisse kortvarigt måtte flytte i lejlighed i selvsamme Ishøj.

 5. Af P Jensen

  -

  Tilsyneladende er B. begyndt at sortliste en række af dem som indsender sobre og saglige indlæg. Det rejser ? om hvem der ejer B.? Er aktiemajoriteten overtaget af radigale svenskere? Det svækker da tilliden til B. at flertallet af blogs nu har et filter der spærrer for de seriøse, mens Soren Sorensen fra EL eller lignende kan boltre sig. Og der er jo også et demokratisk underskud i debatter som cen sur eres så voldsomt.

 6. Af Henrik Knage

  -

  Det skal ikke hedde “Nyttejob” men “Nuttejob” – eller endnu bedre “Nittejob” !

  Hvad med “Ti samtalekøkkener i hånden, er bedre end et nittejob på taget?

 7. Af Annie Larsen

  -

  Helena Hansen, jeg er bare SÅ enig med dig i hvad du skriver. Jeg har prøvet at give kommentarer på flere aviser – men nej, der er ren, ren cen…!
  Helle T.s sidste stunt i Ishøj er jo bare så grotesk at man ikke fatter at hun overhovedet får 2 stemmer.
  Hun er fra en familie med en kontorchef (mor ) og en Lektor cand.ocoen . o.s.v. og absolut ikke en i dag Ishøj-type. Men hold da kæft – hun var heldig – hun var barn et dejligt sted, der nu er overtaget af indvandrere. Utroligt at jeg har medsøstre der tror på hende. Ufatteligt.

 8. Af georg christensen

  -

  Så startede endelig “valgflæsk tæskeperioden” , hvor (vælgerner) borgerne igen bliver overfyldt med nye (ord beskrivelser) hvor gamle tankegange bare er fyldt på nye poser. Intet har ændret sig desværre, De samme gamle politikere og deres systembeskrivelser sidder stadig fast i deres egne illusioner, som begrundes med gamle statistiske fremskrivnings vissioner, hvor 5. 10 eller 20 års planer kun bruges for at trække pinen i langdrag, uden overhovedet i “nuet”, er i stand til at tage stilling til noget som helst. En gang vrøvl og bøvl skal vælgerne nu igen i lang tid udsættes for, for til sidst når “X” skal sættes i valglokalet, stadig ikke aner hvor “X”ét giver størst værdi. Her bør vælgeren bare huske på: Det er ikke ordet og det´s alt for ofte værdiløshed der bør belønnes, men handlingerne som partiet i fortiden har fuldendt, som bør danne grundlaget for “X” sætningen.

 9. Af Erik Larsen

  -

  Åh, nej PKK – ikke igen, vel?

 10. Af Helena Hansen

  -

  Håber snart at ego-Helle sammen med alle sine selvoptagne partifæller forlader Folketing og DR, som de har occuperet med sine perfide ideer udsprungne af IQ befruede hjerner i decennier. Vi skal have alle muslimer sendt hjem, hvor de kommer fra, og derefter skal vi ud af EU.
  Alternativet er at vi om 10 år har demokratiskt indførte Sharia love i Danmark. Og hvad betyder det så rent praktisk: 0 udearbejde for kvinder, stening ved udenforægteskabelige forbindelser, 0 kørekort til kvinder, 0 ret til at bestemme over den egne krop. Bøn til Alllah x flere hver dag. Stop for al teknisk udvikling. Islam skoler istedet for rigtige skoler. osv. osv.
  Lykke til!!

 11. Af Jan Petersen

  -

  Ja dansk BNP er faldet med 7% siden 2007, hvor Danmark befandt sig på en 11. plads over verdens rigeste nationer, til nu en 20. plads. Så bare en plads mere og vi er helt ude af “klub 20”. Så det går da helt fint for såvel den nuværende- som tidligere statsminister ……. eller ikke?

  Måske Helle burde overveje at ændre sloganet “Det Danmark du kender” ……. til …….”Det Danmark du kendte”. Det vil måske virke lidt mere ambitiøst 🙂

 12. Af Erik Larssen

  -

  PKK – man tror da ikke at det er sandt – men det er det altså – at socialdemokrater og deres medløbere har fuld spalteplads – og DEM må vi andre ikke sige imod??
  Hvad foregår der? T.Holm der skamroser Helle T. – har jo intet – intet at have det i!
  Det er du PKK og jeg og flertallet af danskere enige i . Hvorfor får de så ubegrænset spalteplads og vi andre maksimalt eet indlæg om ugen??? Forklar.

 13. Af Torben Holm

  -

  Jeg er godt klar over, at det er ikke nemt at være blog-skriver og tilhøre højrefløjen, i disse for landet så gunstige tider.

  Den danske nationaløkonomi er ved at komme på fode igen, og landet går mod bedre tider.

  Hvad skal man så gøre for at kritisere den siddende regering ?

  Jo, man kan begynde at tælle hvor mange gange statsministeren siger ‘jeg’ eller ‘mig’ !
  Og man kan også føre statistik over emnet, som PKK gør.

  Men her et godt råd, man kan også tænke sig om og prøve at forstå, at statsministeren er en person der tager sit arbejde seriøst, og tager både ansvar for de gode og de dårlige ting, der er sket i de forløbne 3 år.

  Thorning er forment ligt de mest ansvarlige statsminister, vi har haft i nyere tid.

 14. Af Henrik Knage

  -

  Nytænkning på adskillige områder, det er hvad Danmark har brug for, f.eks. på udlændinge området.

  Da de fleste der kommer til landet endnu ikke har fået deres sag behandlet – er de derfor heller ikke parate til at møde det danske samfund.

  Vi lever i et demokrati og derfor er det heller ikke mere end rimeligt, at de ansøgere til det danske “Farvel – færds – samfund” der til enhver tid måtte være, tager ophold på Christiansborg – indtil deres sager er behandlet.

  Der kan sagtens ligge 20.000 personer på gangene på Borgen døgnet rundt.

  Simpelthen år 2015 bedste demokratiske forslag.

 15. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt, et slogan som ……… “Det Danmark du kender” ……. er der mon nogen, der lader sig påvirke af reklamefif, der kunne være overskriften på en turistbrochure? 🙂

 16. Af Henrik Knage

  -

  “Nyttejob” til udlændinge skal gentænkes. Helt enig. Giv dem et job i Statsministeriet, Beskæftigelsesministeriet og Skatteministeriet – frem for at lade dem løbe rundt i blinde og lede efter sandkasser der ikke trænger til at blive sømmet sammen.

 17. Af Axel Eriksen

  -

  @ Torben Holm!

  Ja ih, hvor er hun “ansvarlig”. Love noget den ene dag og gøre det stik modsatte den næste! Er det ikke “handlinger”, at komme med alle mulige løfter – og få øjeblikke senere svigte dem helt og aldeles?

  JEG anser det ikke for for ansvarligt!!!

 18. Af Helena Hansen

  -

  Super egoer synes også at det er helt OK at snyde i skat, de har jo alligevel ikke noget tilfælles med menigmand og føler intet samfundsansvar.

 19. Af Erik L arsen

  -

  Ja, kære PKK , mit indlæg er stadig ikke kommet med. Jeg prøver så med en anden positiv tilføjelse til din så – i mine øjne – vigtige analyse:
  På BT i dag er side 2-3 købt af socialdemokratiet. Som tidligere virksomhedsleder, ved jeg hvad side 2 og 3 koster i annoncepris hos formiddagsbladene!!
  OG igen, som du så rigtig analyserede hendes nytårstale – FORTSÆTTER hun med på 10 linier (små) at sige jeg 11 gange – ELLEVE gange! Så kan Torben Holm vist nok glemme alt om “ansvarlig” m.m. Og lad så være med at stryge et realistisk indlæg igen.

 20. Af Finn Bjerrehave

  -

  Jeg kunne ønske en nytårstale, der økonomisk åbnede for den Danske økonomi, således vores pengeinstitutter banker og sparekasser ikke lukkede og solgte butikken (if) og Danmarks mindre byer blev opfattet som et trygt sted at bo.
  Pengeinstitutter er samfundets hjerte, og når det ikke mere slår, uddør vores små dejlige byer, og det er vel ikke planen.
  Tyskland har tusindvis små byer, og hver eneste by stråler i velholdte huse og offentligt rum, og ordet :rådne bananer udkant, findes ikke, og kan Danmark ikke gøre det attraktivt at bo uden for de store byer, måske med bedre lån?? eller i hele taget lån?
  Det ville være min nytårstale, stop bankflugten, åbn de snærende økonomiske bånd, der sønderriver mit Danmark.
  Hvis ikke nu hvornår så. Finn Vig

 21. Af Erik Larsen

  -

  Min kommentar til Torben Holm – ? Hvad er der sket med den – ? Har socialdemokraterne et filter hos b.dk??

 22. Af hr j christensen

  -

  Nytårstalen bekræfter blot at Venstrefløjen ikke er noget reelt demokratisk parti.

  Der bruges en hær af ideologer til at præsentere årets nytårstale ud fra snævre ideologiske teorier om hvordan man narre befolkningen bedst muligt uden at den opdager det.

  Det hele er bare udspekuleret pseudopsykologisk ideologi også kaldet spin, og opfundet til lejligheden som her tilfældigvis er en nytårstale.

 23. Af P Jensen

  -

  PS: Alle regeringens spareøvelser på velfærden har haft til formål at flytte millioner og milliarder af kroner over til indvandringsområdet og andet, som er landsskadeligt.

 24. Af P Jensen

  -

  PS: svar til rikke er stadig usynligt

 25. Af P Jensen

  -

  Kommentaren 10.39 er nok skrevet af en socialkammerat. For sandheden er jo at S sammen med R har svigtet og snigløbet vi danskere i et aldrig før set omfang. Nærmest ALLE regeringens reformer har været spareøvelser til skade for befolkningens velfærd og sundhed.

 26. Af Torben Holm

  -

  Thorning er formentligt den mest ansvarlige statsminister vi har haft i nyere tid, ihvertfald siden Nyrup.

  Når Thorning bruger ordet ‘jeg’ så tit i nytårstalen, skyldes det formentligt, at hun påtager sig ansvaret for de gode og de dårlige ting der er hændt i hendes statsminister-periode. Hun placerer altså ansvaret hos sig selv.
  Det tegner et billede af en meget ansvarlig person.

  Prøv at lægge mærke til, at mange politikere prøver at fralægge sig ansvar, ved at bruge udtrykket ‘man’ om sig selv. På denne måde skaber man lidt afstand til ubehagelige ting.

  Det gør Thorning ikke, hun står ved sine handlinger.

Kommentarer er lukket.