Politiske kommentatorer med håret i fedtefadet – igen

Af Peter Kurrild-Klitgaard 102

Tirsdagens drama om Lars Løkke Rasmussens politiske skæbne, den fremtidige ledelse af Venstre og af den borgerlige opposition har krævet sine første ofre: Troværdigheden hos de politiske kommentatorer, specielt Politikens politiske redaktør Mette Østergaard og Fyens Stiftstidendes ditto Elisabeth Svane og deres respektive medier.

Politiken_Løkke
Screen-dump fra Politikens hjemmeside, tirsdag eftermiddag/aften

På en dag, hvor mediernes 24/7 fokusering på personer og konflikter nåede et foreløbigt klimaks, kunne de førnævnte på TV2 News og deres egne medier (Fyens Stiftstidende, Politiken) ved middagstid fortælle, skråsikkert og aldeles uden forbehold, at de havde erfaret, at Lars Løkke Rasmussen ville trække sig som formand for Venstre på aftenens hovedbestyrelsesmøde–som var det en beslutning, der var truffet.  Derfra gik historien “Løkke trækker sig i aften” direkte videre til Politiken og TV2 News, der begge bragte historien som “Breaking News” med gul bjælke og det hele.  Videre derfra til resten af mediebilledet, hvor kun få tog forbehold, og hvor både Berlingske og Danmarks Radio endog fortalte den som helt deres egen.

I første omgang blev der ikke hæftet nogen kilde på, hvilket fik mere end én til at kommentere det “erfarede” som enten uden seriøst belæg eller også med kilder, der åbenbart ikke kunne krediteres.  Lidt senere på eftermiddagen sagde man så, at det var oplysninger fra én “særdeles troværdig kilde”, der er “meget tæt” på Lars Løkke Rasmussen, og “en centralt placeret kilde”.

Som det nu vil være kendt, gik det stik modsat.  Lars Løkke Rasmussen trak sig ikke som formand.  Tværtimod fortsatte mødet i over seks timer og endte med, at hovedbestyrelsen udtrykte sin støtte til ledelsen.

***

Reelt set er der kun tre muligheder: At de politiske kommentatorer og deres medier er løbet med mindre end en halv vind.  Eller at de er blevet snydt af deres kilde–i givet fald som led i en ganske udspekuleret omgang taktisk “spin”.  Eller at der er sket noget helt uforudset i løbet af dagen.

I løbet af de næste dage vil det måske blive klart, hvilken af de tre muligheder, der er den rette, men mellemregningen er ikke desto mindre den samme: At seriøse medier uden forbehold præsenterede noget reelt udokumenteret som et faktum, og det vel at mærke et budskab af en type, der i sig selv ville kunne få politiske konsekvenser.

Måske det var en lærdom, man skulle tage med sig, til næste gang medier og kommentatorer tæppebomber borgerne med nyheder og analyser af en politisk historie i udvikling?

 

 

Update: Politikens Mette Østergaard har nu en kommentar, “Blev Politiken snydt af Venstre?”, hvis budskab grundlæggende kan sammenfattes som, at alt er muligt–bortset fra at journalisterne skulle have fejlet.  Det var Mette Østergaard, der for knap 24 timer siden tweetede “Så er det slut. Løkke trækker sig i aften.”

Update II: Selvransagelsen sniger sig langsomt ind.

102 kommentarer RSS

 1. Af John Laursen

  -

  Og hvad kan man så lære af denne BREAKING, Løkkes underbukse-bilags sag? Ja, kan man ikke lære andet så kan man da lære at holde sig langt væk fra DR, TV2, Politiken og Ekstra Bladet.

 2. Af Berit Rasmussen

  -

  Der er en gammel sang og en nyere, hvor man synger sådan ca.: Det er ikke det du sir, det er måden, som du sir det på !!!

  Den forgangne uge synes jeg har lignet noget fra en amerikansk serie.Vi er også rigtig mange vælgere, der står tilbage med den følelse, at Venstres udtalelser skal der spørges ekstra ind til.

  F.eks. kan det jo godt passe, at Venstre har fået nye medlemmer – men det er måske i i en eller to byer? – her ville jeg spørge Venstre, hvordan det er gået på landsplan. Det vil give et korrekt billede.

  God pinse.

Kommentarer er lukket.