Nej, intet tyder på jordskredsvalg – endnu

Af Peter Kurrild-Klitgaard 70

Fornylig hævdede historikeren Lars Hovbakke Sørensen i Berlingske uden forbehold, at meningsmålingerne viser, at et “jordskredsvalg venter forude” (3.IV.).  Det prøvede jeg at imødegå i en klumme (7.IV.), hvor jeg med udgangspunkt i konkrete data viste, at dét, der skete i dansk politik i 1973, var noget meget, meget større og mere voldsomt end det, vi kan iagttage p.t.  Men det var åbenbart “spildte ord på Balle-Lars”, som man siger.  Ihvertfald har flere andre skribenter den seneste uge eller to været ude med påstande om, at Danmark politisk står overfor et jordskredsvalg som i 1973.

Mandag Morgens chefredaktør, Bjarke Møller, skrev således i sit blad og igen her i avisen med reference til bl.a. den kommunistiske filosof Antonio Gramscis ord om, at “den gamle orden er døende”, at

“Jordskredsvalget i 1973 chokerede det etablerede politiske Danmark, og nye partier som Mogens Glistrups Fremskridtsparti, Erhard Jakobsens CD og Kristelig Folkeparti stormede ind i Folketinget i et af historiens mest turbulente valg. Meget taler for, at det næste danske valg kan føre til en mindst lige så voldsom omkalfatring af det politiske system. […] Danmark har kurs mod et jordskredsvalg, hvis politiske konsekvenser kan blive mindst lige så omfattende som ved jordskredsvalget i 1973.”

I indlægget er der reelt bare intet, der bakker sammenligningen op.

I Politiken skriver avisens lederskribent Lars Trier Mogensen ligeledes, at

“Desillusion over S-R-SF er ved at få danmarkshistorien til at gentage sig som farce: Proteststemningen fra omkring jordskredsvalget i 1973 er tilbage, sammen med uskylden fra før energikriserne.”

Til forskel fra Møllers metaforer foretager Mogensen en egentlig sammenligning, men denne er til gengæld indskrænket til næsten kun at være Socialdemokraternes tilstand:

Paradoksalt nok er situationen mere ekstrem nu: Ikke blot er Socialdemokraterne reduceret med yderligere en tredjedel, de er nu også blevet overhalet af Dansk Folkeparti – som sammen med Enhedslisten og Liberal Alliance i de aktuelle meningsmålinger kan mønstre 62 mandater, altså flere end de dengang ikke-regeringsbærende partier gjorde ved jordskredsvalget. Efterskælvet er større. […] Regeringstoppen har hidtil kunnet tillade sig at ignorere de skuffede forventninger, i sikker forvisning om at ikke-borgerlige vælgere ikke har nogen udvej. At der ikke findes et alternativ. Men diget er brudt, jorden skrider – igen.”

Lidt mere forsigtigt og hypotetisk skrev Jyllands-Postens leder (21.IV.) under rubrikken “Et nyt jordskred”, at

“Folketingsvalget i 1973 er gået ind i historiebøgerne på grund af de dramatiske ændringer i partilandskabet, som det afstedkom. […] S-R-SF tegner til at blive en parantes i dansk parlamentarisk historie. Men den kan udløse et nyt jordskredsvalg.”

Men her kommer så lige en rekapitulering af, hvorfor sammenligningen mellem 1973 og 2013 ikke holder:

1) Ved 1973-valget blev antallet af partier i Folketinget fordobelt–fra fem til 10.  Det forandrede dansk politik med det samme–og for evigt.  I 2013 er der p.t. intet, der tyder på, at noget som helst nyt parti vil være at finde på stemmesedlen, endsige kommer i Folketinget.

2) Ved 1973-valget var volatiliteten i vælgernes stemmeafgivning rekordhøj–mandaterne skiftede mellem partierne på et niveau aldrig set før, og aldrig set siden.  I 2013 ser det–med udgangspunkt i de seneste meningsmålinger–ud til at volatiliteten ligger på cirka det halve.  Mere på niveau med relativt “fredelige” folketingsvalg som 1981 og 1990.  Der er p.t. intet, der tyder på mandatmæssige udsving bare i nærheden af jordskredsvalget i 1973.

3) Ved 1973-valget gik “de fire gamle partier” (S. V, K, RV), der i praksis havde regeret Danmark med en relativt høj grad af konsensus gennem næsten et halvt århundrede, fra 84 pct. af stemmerne (1971) til 58 pct. (1973).  Til sammenligning fik de samme fire partier ved 2011-valget 66 pct. af stemmerne og ligger p.t. til ca. 62 pct.

Kort sagt: På alle de “store” linjer er der intet, der tyder på, at et valg, der gav det resultat, som meningsmålingerne antyder p.t., ville kunne sammenlignes med 1973-valget.  Sidstnævnte var noget nær en parlamentarisk revolution–nutiden er en krusning på overfladen.

Men er der ingen punkter, hvor det kan være grund til at sammenligne 1973 og 2013? Der er ihvertfald nok én grund, der får mange til at foretage sammenligningen: At Socialdemokraterne står til et historisk dårligt valg.  Der er bare én grund til at være skeptisk overfor det som grundlag for sammenligningen: Det er sket mange gange før i nyere tid.  Faktisk var valgene i 2005, 2007 og 2011 også historisk dårlige for Socialdemokraterne–nu er de det bare lidt mere.  Partiet har siden 1990 været på en næsten konstant nedadgående kurs.

Man kan også hæfte sig ved (som jeg selv har gjort her og her), at der i det store billede synes at være ved at ske noget i dansk politiks grundlæggende konstellationer: Siden slutningen af 1970erne har der i partimæssig henseende været en vedvarende sivning af vælgere fra venstre mod højre.  Et sådan skifte kunne man holdningsmæssigt også spore frem til ca. 2001 og måske igen de seneste år.  Men det er ikke en voldsom ændring fra et valg til et andet–snarere en stille bevægelse, der minder mere om en gletsjer end om et jordskred.

Læg dertil, at flere ting tyder på en vis “rastløshed” i dele af vælgerkorpset–bedst illustreret med en stigende mistillid til politikerne generelt og dramatiske op- og nedture for partier som først Ny Alliance og siden Socialistisk Folkeparti.  Men hvis dét er noget, så er det en latent understrøm–noget, der måske/måske ikke vil kunne bidrage til et jordskredsvalg engang.  Det er ihvertfald ikke noget, vi kan se for nærværende.

Der sker tilstrækkeligt mange spændende ting i dansk politik til, at man ikke behøver at blæse dem ud af proportioner ved overdrevne sammenligninger.

70 kommentarer RSS

 1. Af Carsten Hansen

  -

  det her er en trist ormegård af en blog med en masse højre koldkrigere, halv racister og forstenede mandschauvinister… savner I virkelig Løkke, som kørte landet i sænk med alliance med dansk folkemorderparti, skattelettelser og latterlig optræden ved cop15…. husker I mon Søren Pind, som ikke ville være integrationsminister men assimilationsminister (han mente, åbenbart alle skulle være som han)? Han er formand for Reagan minde klubben, og nu er Reagans gode ven eks-diktatoren i Guatemala Rios Montt netop dømt for folkemord… tusinder af maya-indianske kvinder fik deres maver sprættet op… tror I, at vi får en beklagelse fra denne koldkriger? Nej selvfølgelig ikke, for højrefløjen tror kun på profit ikke på demokrati, slet ikke på menneskerettigheder eller bare god opførsel

 2. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Politik Ulle:

  Jeg er ganske enig – tror jeg nok: Det man skal hæfte sig ved er at K+V+S+R = ca. 2/3 af mandater og vælgere.

  Den førte politik er også stort set uændret – men hvad er mere væsentlig – ville også have været den samme uanset statsministeren.

  Men det helt overvejende væsentlige er at ekstremisterne – udtrykt ved DF, SF og Enh. ikke har nogen fremgang – de ligger stadig på den 1/3 som skøre kugler altid har haft.

  Her lagde man ikke mærke til noget af det væsentlige som Helle Thorning sagde: Blokpolitikkens dage er forbi.

  Det giver ikke længere mening at tale om rød og blå blok. Den væsentligste konsekvens er nok, at alle EU-modstanderne vil blive kørt over.
  Det giver lidt administrativt bøvl; men ikke mere.

 3. Af vagn pedersen

  -

  Undrer mig over meningsmålinger bliver taget alvorligt. Det er da gratis at sige jeg stemmer på LA og næste gang sige EH. Målingerne får vel mening når der spørges EFTER der blev stemt, alt resten er underholdning for folket / de skrivende medier

 4. Af Henrik Knage

  -

  Desuden er jeg ikke byggeteknikker, så hvis du mener at være offer for byggesjusk, så har det ikke noget med mig, at gøre.

 5. Af Henrik Knage

  -

  Omvendt kan man jo sige, at det er forholdvis billigt sluppet, i betragtning af hvor mange familier hun efterhånden har jaget fra hus og hjem, lagt i graven grundet underbemanding og nedlagte sengepladser og sparerunder på sygehusene – for at kunne fordre sine skuffeselskabsvenner med godteposer.

 6. Af Henrik Knage

  -

  Du er måske blevet statsministeres private tempelridder, siden du svunger retfærdighedens tveæggede sværd, over uskyldige mennesker, eller er du forelsket i hende?

  Mener hun har en skat i forvejen.

  Så lige hun blev døbt på Tangkrogen i Aarhus, ved jeg så ikke lige om jeg sympatiserer med.

 7. Af Henrik Knage

  -

  Elektronikmekaniker – javel Sir.

  Så er det derfor skidtet går i stykker dagen efter garantien er udløbet.

 8. Af Niels Poulsen

  -

  “Søren Revser”

  Pythagoras levede ikke i noget demokratisk paradis. Først flygtede han fra tyrannen Polykrates på Samos, siden flygtede han fra Kroton i Syditalien, hvor han havde forsøgt at grundlægge et religiøst fællesskab på basis af egyptiske og babylonske matematiske overvejelser.

  denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Matematik_og_statistik/Matematikkens_historie/Pythagoras_fra_Samos

  (Marker link og søg på Google).

  Han var i øvrigt mere en profet og religionsstifter end matematiker, i lighed med mange moderne videnskabsmænd. Dengang havde man pythagoræerne, i dag har vi Richard Dawkins og hans slæng. Same shit, different century.

 9. Af Helge Nørager

  -

  Jeg staver som fanden læser bibel.

  Ved godt stavekontrol er opfundet.

  Men når mennesker som belæg for at håne andre mennesker, bruger matematik, og beviser de ikke fatter en skid, er det morsomt.

  Og måske jeg i dag nu bedre fatter hvorfor der er så meget byggesjusk.

  Plan geometri, er i elektrostatik essentiel for at fatte analog elektronik, under universitetsplan.

  Så åbenbart er en elektronik mekaniker bedre til plan geometri end en byggetekniker.

  Skræmmende 🙂

 10. Af Henrik Knage

  -

  Det er nemlig rigtigt Søren Revser.

  Hvis der laves fejl i Centraladministrationen, så bliver fejlene lavet bevidst – og så er ikke engang nævnt BaneDanmark.

 11. Af Erik Larsen

  -

  “Jesper Høegh” – hvor HAR du ret!
  Og egentlig mærkeligt at f.eks. El IKKE prøver at få flere personer ind i Tinget? Det ville de jo kunne få ved et valg lige nu (sandsynligvis).
  Venter de kunne man tro at nogle unge vågner, men OK indvandrere der får stemmeret og nye unge førstegangsvælgere kan de stadigvæk – beklageligvis – rekruttere. DE grupper forstår jo åbenbart intet! MON de dog ønsker DDR – kommunistiske tilstande i DK? Nej, vel, men de er totalt uerfarne og falder for “protest-partiet”!
  Trist og uhyggeligt – men sådan er det som Vestager-drengen siger!
  Men om 2 år – så kommer det forhåbentlig aldrig til at ske igen – dog betinget af at specielt VENSTRE vågner op! DF kan vi godt regne med. Så er der K – de er måske slet ikke med næste gang. Men flertal af V og DF er sandsynligt, når danskerne har oplevet de næste 2 år! LA tør jeg ikke regne med.
  Og indvandrere, autonome, DDR-socialister vil som sagt gå efter EL – og så en anelse gamle sosser der endnu ikke har glemt Krag og H.C.Hansen.
  Men de næste 2 år bliver barske for den almindelige dansker, pensionist, lønmodtager m.m.

  Skrevet af Erik Larsen, 29. april 2013 kl. 22:01

 12. Af Søren Revser

  -

  Pythagoras levede i demokratiets paradis – Måske det er derfor, han fik tid og ro til at gøre sig fornuftige tanker, i stedet for at bruge al krudt på at holde øje med korrupte politikere.

 13. Af Henrik Knage

  -

  a2+b2=c2

  Det er Pythagoras læresætning, hverken mere eller mindre.
  Det var hvad fruen gav udtryk for, at vi Folket nok ville kunne forholde os til, uden selv iøvrigt,at vide hvad den bestod i – konkret adspurgt af en journalist.

  Jeg kender godt alle de andre formler, men det har bare ikke noget med sagen, at gøre.

  Det har noget med grundprincippet, at gøre – hverken mere eller mindre, altså læresætningen.

  Nu er jeg heller ikke statsminister, og forbeholder mig ret til at lave alle de fejl jeg har behov for, tror iøvrigt at samtlige fejl jeg har lavet til dato, kan ligge på det yderste af en lillefingernegl, i forhold til de fejl som Staten, Dong, DSB, DR og hvad det øvrige cirkus laver dagligt – bevidst. Fejl som du skal betale.

 14. Af Søren Revser

  -

  Og se bare – der gik det allerede galt, der er et c for meget:

  Sin(@)*c^2 + Cos(@)*c^2 = c^2 = a^2 + b^2

  Jeg mangler forberedelsestid…

 15. Af Søren Revser

  -

  Sin(@)*c^2 + Cos(@)*c^2*c = c^2 = a^2 + b^2

  Og jeg har kun matematik på skolelærer niveau – men jeg har haft 4 uger til at forberede mig 😉

 16. Af Henrik Knage

  -

  a2 + b2 = c2

  a*a + b*b = c*c

  Jeg har matematik på byggetekniker niveau, og klarer mig fint nok.
  Hvor har du din fra – en flygtningelejr?

 17. Af Helge Nørager

  -

  Til de fattesvage…

  a*a + b*b = c*c

  Ikke som en, der har mange historier fra hans skolegang påstår.

  a+b=c i anden.

  Giv denne tumpe hans skolepenge retur eller et genopfrisknings kursus i elementær matematik for dummys.

 18. Af Henrik Knage

  -

  Det er åbenbart ikke gået op for de folkevalgte, at hele diamanten består af 5 mill. facetter med indgang til et folkeligt lys show af dimensioner – som politikerne ser som sort – og derfor drukner i selvophøjet politisk lort ingen kan bruge til noget, ud over de selvophøjede.

 19. Af Søren Revser

  -

  Henrik Knage: Jeg har flere gange påpeget det åbenlyse:

  Uddannelse virker ikke udover evnerne og talentet.

 20. Af Henrik Knage

  -

  Nødvendighedens Politik. Nødvendighedens Seminar alias Tvind. Nødvendighedens Krig.

  Nødvendighedens dit og dat – rend mig – ren hjernevask.

  Statsministeren går for at være den højst uddannede statsminister til dato!

  Så gider jeg godt se den lavest uddannede.

  Det eneste fornuftige hun har sagt, var ved ilddåben – hvor hun syntes, at danskerne skulle tage Pythagoras læresætning i mente – og så ikke selv kunne svare på hvad den bestod i. a+b=c i anden.

  En skam man mister respekten for folk – hader mig selv for det – men hendes viden kan sikkert ligge på bagagebæreren på en Velo Solex.

  Tror muligvis hun har fat i noget kaosteori – hun heller ikke har forstået.

  Dumme politikere har vi nok af, de behøver ikke blive importeret fra udlandet – vi løber aldrig tør her i landet.

Kommentarer er lukket.