Romney vælger Ryan – det offensive valg

Af Peter Kurrild-Klitgaard 1

Den amerikanske Republikanske præsidentkandidat Mitt Romney udpeger lørdag det 42-årige kongresmedlem Paul Ryan som sin vicepræsidentkandidat.  Det fortæller en kilde i Romney-kampagnen tidligt lørdag til Associated Press, og siden fredag er Ryans odds på det politiske væddemåls-forum Intrade.com skudt op til ca. 95 pct.

Det er et interessant valg.  Romney så længe ud til at ville vælge enten senator Rob Portman (Ohio) eller fhv. guvernør Tim Pawlenty (Minnesota).  De opfattes begge som ukontroversielle og halvkedelige, og det ville have været de sikre, forudsigelige valg, som ville have været så interessante som at se maling tørre på en væg–og Romney har fortalt dem (og Rubio), at han har disponeret anderledes.  Valget af Ryan kan derimod bedst sammenlignes med et valg af en afslappet udgave af en ung Anders Fogh Rasmussen og er interessant på utallige fronter:

  • Ryan er ung men erfaren.  Han er allerede blevet valgt til Repræsentanternes Hus syv gange–hvilket giver ham en politisk erfaring i landspolitik, der er næsten fire gange så lang som den, Barack Obama havde i 2008.
  • Ryan er vidende om sit felt og vant til at præsentere komplicerede sager i medierne: Han er formand for Budgetudvalget i Repræsentanternes Hus, hvilket er en af de mest arbejdsmæssigt krævende og mere magtfulde poster i kongressen.  I den rolle har han allerede ved flere lejligheder fremlagt forslag til omfattende reformer af de offentlige udgifter i et USA, hvor budgetunderskuddet er løbet løbsk.  Der er ingen risiko for en “Sarah Palin-nedsmeltning”.
  • Ryan er populær hos de konservative græsrødder.  Det er Romney ikke.
  • Ryan går for at være en “Mister Nice Guy” og “Mister Clean”, uden skandaler eller lig i klædeskabet.

Det eneste, der for alvor vil kunne siges imod Ryan, er hans ideologi og politiske holdninger: Han er en on/off beundrer af filosoffen/romanforfatteren Ayn Rand og tilhører indenfor økonomiske spørgsmål den absolutte højrefløj af Republikanerne i kongressen–omend han også har en pragmatisk og realpolitisk tilgang til løsninger.  Han er en markant frimarkeds-tilhænger og én, der har lagt en stor del af sin karriere an på at holde forbundsstaten så begrænset som muligt.  Som sådan vil valget af Ryan givetvis være ganske populært i brede dele af det konservative bagland, ikke mindst “Tea Party”-bevægelsen–men også hos Demokraterne, som her vil have en skydeskive.  Det sidste ved den overforsigtige Romney, og kalkylen må være, at det alt andet lige er dét værd, fordi Ryan har en offensiv profil og kombinerer flere kvaliteter.

Romney-Ryan

Der vil givetvis være spekulation om, hvor meget Ryan vil kunne hjælpe Romney.  Traditionelt vælges vicepræsidentkandidater af en af fire grunde:

 1. Enten for at kunne “balancere” et partis præsidentkandidat i forhold til præsidentkandidaten.  Det er der i nogen grad tale om her, omend ikke helt.  Begge er “hvide mænd”–en kvinde (som guvernørerne Susana Martinez eller Nikki Haley) eller en “minoritets-kandidat” (som de førnævnte, Bobby Jindal, Marco Rubio eller Brian Sandoval) kunne rent demografisk have været mere interessant.  Men Ryan er yngre end Romney–og yngre end præsident Obama og vicepræsident Biden.  Han er katolik, ikke mormon som Romney (eller for den sags skyld evangelikalsk protestant som de fleste Republikanske politikere).  Han har erfaring fra landspolitik, hvilket Romney ikke har.
 2. Eller for at levere “mere af det samme”–en profil, der understøtter det budskab, man vil sende med præsidentkandidaten.  (Som da den moderate sydstats-Demokrat Bill Clinton i 1992 valgte den moderate sydstats-Demokrat Al Gore.)  Det er der i vidt omfang tale om her: Romneys force i en økonomisk krisetid er hans fokus på økonomisk politik–hvilket ligeledes er Ryans speciale.
 3. Eller også for at kunne trække stemme fra en hjemstat, der vil være vigtig for at kunne vinde rent “valg-matematisk”.  (Som da John F. Kennedy i 1960 valgte Lyndon B. Johnson.)  Politologer er ikke enige om, hvor meget dette i praksis betyder, men faktum er, at Ryan kommer fra Wisconsin–en delstat med et behageligt antal valgmandsstemmer, som Romney ikke kan være sikker på at vinde, og som det ville være rart at få.
 4. Eller for at kunne tilføje noget helt ny begejstring.  Ryan er populær i konservative kredse, og det bliver interessant at se, om han vil kunne skabe en begejstring lig den, der i 2008 mødte John McCains valg af Sarah Palin–inden hun så ynkeligt kollapsede og faldt sammen.

Alt i alt er valget af Ryan modigt og offensivt.  Som sådan kan det måske være det, der bringer noget gejst ind i Romneys kampagne på et tidspunkt, hvor meningsmålingerne længe har haft ham og Obama låst fast indenfor få procentpoint fra hinanden.  Ihvertfald er den amerikanske valgkamp nu gået ind i en ny fase, og næsten uanset hvordan det går ved valget i november, har Romneys valg af Ryan katapulteret et ungt medlem af kongressen frem til at være en del af Republikanernes og USA’s politiske fremtid.

 

Update:

1 kommentar RSS

 1. Af Gav Ryan bonus for Romney? — Magt og Marked

  -

  […] netop derfor har det villet være interessant, om den Republikanske præsidentkandidat Mitt Romneys valg af Paul Ryan som sin vicepræsidentkandidat vil kunne betyde noget for at ændre på den fastlåste stilling i […]

Kommentarer er lukket.