Jobdræberne

Af Peter Kurrild-Klitgaard 97

Hvis man hører til blandt de danskere, der mener, at det alt andet lige er bedre, at mennesker har en høj levestandard end en lav, har det været en deprimerende uge.

Mandag kunne to af landets erhvervs-ikoner–Royal Copenhagen og Fritz Hansen–meddele, at de nu flytter produktionen til Thailand og Polen.  Det er ikke i sig selv trist.  Det er godt for lønmodtagerne i de lande.  Det er godt for forbrugerne verdenover, som nu kan få de samme varer til en billigere pris end ellers–for slet ikke at tale om, hvis varerne helt var ophørt med at blive produceret.  Det er også godt for virksomhederne, som på den måde får forbedret deres overlevelsesmuligheder på et konkurrencepræget, globalt marked, hvor urealistisk høje lønninger i Danmark og politisk påførte omkostninger ellers vil kunne true virksomhederne på deres liv.  Og det er godt for virksomhedernes tusinder af aktionærer, at man tænker fremadrettet–historiens kirkegård er fyldt med virksomheder, der ikke har gjort det.

Men for det danske samfund iøvrigt er det ikke godt nyt, når arbejdspladser flytter ud af landet.  Det er produktion og handel, ikke omfordeling, der skaber velstand, og Danmark er allerede gledet fra en plads blandt verdens mest velhavende nationer ned til i 2011 at ligge så lavet som på en 29. plads (målet efter købekraftsjusteret BNP per indbygger).

Hvem er skyld i nedturen?  Det er for let kun at pege på den nuværende regering–tidligere regeringer, også borgerligt-liberale af slagsen, har vedvarende udskudt at føre vækst-fremmende politikker og i stedet fremskyndet en række af de modsatte.  Men den nuværende regerings politik er ikke desto mindre et case-studie i, hvordan man på kort tid kan formå at gøre skidt værre.

Økonomer har sommeren igennem konstateret, at regeringens megen omtalte “kickstart” af dansk samfundsøkonomi decideret “flopper” fornylig, og tirsdag kom den seneste konstatering af, at den slet ikke virker efter den erklærede hensigt.  Men det fik man da brugt 18 mia. kroner på, ovenikøbet på et tidspunkt hvor der i forvejen er et to-cifret milliardunderskud på de offentlige finanser, men ikke blot har den ikke virket på nogle punkter har den muligvis forværret situationen.  I byggebranchen er forholdene gået fra skidt til værre.  Handelsbankens analyse er, at der i 2012 alene vil forsvinde 50.000 danske arbejdspladser–hvor regeringens samlede udspil skulle have øget beskæftigelsen med 35.000, heraf “kickstarten” alene 16.000 i 2012/2013 (hvilket i sig selv var en nedjustering fra de 21.000, man først havde stillet i udsigt).  I juni steg ledigheden igen, så den nu er på over 160.o00.  Altsammen en reflektion af, at det ikke går godt med den underliggende vækst: Over det sidste år er velstanden kun steget med 0,2 pct.–mens gennemsnittet for de sidste 50 år har været over 2 pct.  Det er endnu længere fra de 2,25 pct. om året, som regeringen har som mål for væksten herhjemme i perioden fra 2014 til 2020.

Danskerne fik i den forgangne måned såmænd endog regeringens egne ord og tal for, hvor mange arbejdspladser, regeringens finanslov og skatte-/afgiftspolitik vil koste.  Det skete, da finansminister Bjarne Corydon (S) i et svar til Liberal Alliance oplyste, at effekten ifølge embedsmændene vil være et minus på 5.000 arbejdspladser (2020).

***

Så hvad vil regeringen ellers gøre for at fastholde og øge Danmarks velstand?  Også her kunne ugen byde på nyheder, der–hvis man skal være venlig–kan betegnes som interessante.

Minister for udenrigshandel Pia Olsen Dyhr (SF) vil således lave en “erhvervskanon”, hvor man skal udvælge de succeshistorier, som erhvervslivet vil kunne bygge på i fremtiden.  Hvis man synes, at det lyder fornuftigt, så stop et sekund og tænk på, hvad der var sket, hvis man havde gjort det samme i f.eks. 1935 eller 1950.  Dengang var dansk landbrug, skibsværfter og sværindustri iøvrigt bragende successer.  Hvad var der sket, hvis man havde sat som mål, at dansk erhvervsliv derfor skulle gå mere i den retning?  Så havde vi uden tvivl været endnu fattigere i dag.  Velstand kommer ikke ved at kopiere fortidens successer men ved at tænke kreativt fremad–noget den politiske verden aldrig nogensinde har været i stand til at gøre på erhvervslivets vegne.  Som professor Per Nicolaj Bukh (Aarhus Universitet) sagde til forslaget, er det bare ikke realistisk.

Hendes partifælle, miljøminister Ida Auken, slog også tonen an: Det at fokusere på velstand er faktisk helt forkert.  I stedet vil regeringen finde helt nye måder at “måle” menneskers “lykke” på og så lægge det til grund for, hvad der skal efterstræbes politisk.  Økonomer har ellers i mere end et århundrede vidst, at det netop ikke er muligt at sammenligne omfanget af menneskers subjektive “lykke” på tværs af mennesker, og i bedste fald har man i stedet brugte priser som en mellemregning, fordi det siger noget om, hvad mennesker er villige til at opgive for at få bestemte “goder”.

Begge SF-ministres tænkning er illustrative eksempler på planøkonomisk tænkning, når den er mest esoterisk–mest løsrevet fra den virkelighed, der handler om at skabe de bedst tænkelige muligheder for, at kreative og flittige mennesker kan skabe mere velstand.  Forstår man ikke snart det, skal man ikke blive overrasket, hvis endnu flere virksomheder og danske statsborgere flytter derhen, hvor forholdene er bedre–og så lader resten skulle betale endnu mere i skat til de stadigt flere, der ikke arbejder.

Det er skruen uden ende, men vel at mærke i nedadgående retning.

97 kommentarer RSS

 1. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Ja, og når man så har betalt indkomstskat, kommuneskat, moms, skat på vand, skat på varme, skat på el, skat på mad, skat på mælk, skat på tøj og sko, skat på bilen, skat på cyklen, skat på huset, skat på benzinen, skat på forsikringer, vandafledningsafgift, iværksætterskat, kirkeskat, skat på affald, skat på reparationer, skat på reservedele, tvangslicens, vægtafgift, skat på rejser, skat på medicin, skat på huslejen, bankgebyrer, kommunale gebyrer, skat på endnu 5000 forskellige ting……………. når man har betalt alt det og mere til……………….. HVAD SKER DER SÅ?

  Jo, så sker der det at den lokale skole lukkes ned, eller at biblioteket, skadestuen, hospitalet, bussen eller andre ting forsvinder…….. angiveligt pga. at statskassen er ved at være tom.

  Eller der sker det, at man præsenteres for en P-bøde, fordi det er midlet til at presse citronen endnu mere. Eller det kan være en fartbøde for at køre 5-7 km for hurtigt på en bred og lige landevej uden anden trafik.

  I fremtiden når bilisterne pr. automatik vil blive overvåget overalt og døgnet rundt, vil bøderegnen falde endnu tættere.

  Og i fremtiden vil pengene nok ikke gå til velfærd til danskerne, men til velfærd til Afrika og Mellemøsten, og til endnu mere indvandring og “integration”.

 2. Af søren sørensen

  -

  Skrevet af Arne Rud, 4. august 2012 kl. 06:32
  Du har aldrig overvejet det, der med den selvstændige mening? Altså, copy paste fraværelsen fra salmebogen?
  folk der gør det samme uafbrudt både skræmmer og facinere mig, skræmmer mig pga af idefattigheden og facinere mig for den høje arbejdsindsats gjort..

 3. Af Kaj Vilhelmsen

  -

  Det er mig helt ubegribeligt, at Peter Kurrild-Klitgaard igen kommer med klagesangen om de høje danske lønninger.

  Lønningerne er jo nødt til at være høje her i landet, når huslejerne er høje, skatten er høj, varepriserne er 20 procent højere end alle andre steder, og der er store forbrugsafgifter på alt.

  De danske lønmodtagere lever faktisk af 5-10 procent af deres løn, resten stjæles straks af det offentlige og de private virksomheder.

  Hvis de danske lønmodtagere skal have mindre i løn, så skal deres udgifter naturligvis først sættes tilsvarende ned.

  Man skal således ikke bilde sig ind, at de danske lønmodtagere gider spilde deres tid på en arbejdsplads, hvis de ikke kan leve ordentligt af det. Hvorfor skulle de det?

 4. Af Arne Rud

  -

  @søren sørensen, 3. august 2012 kl. 21:38 – Der er frisk luft vest for Den jyske Højderyg og en festival i Tønder er festlig, folkelig og fornøjelig, men Matadorøen ligger under tæppe af røg fra kommunekemi, der afbrænder skrald fra grønne koncerter.

 5. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  John Hansen…….

  Du har ret i at det kunne hjælpe på mange ting hvis vi slap af med den hær af hykleriske og “humanistiske” pampere der gør gode forretninger og “gode” gerninger for andres penge og uden demokratisk mandat.

  Udgifterne til indvandringen, “integrationen” og de åbne grænser og alt hvad deraf følger, er med stor sikkerhed mindst 50 milliarder om året. Hertil kommer sociale og menneskelige omkostninger.

 6. Af søren sørensen

  -

  preben f-1@
  “Er vi kommet dertil hvor staten, feministerne, “samfundet” eller “systemet” stjæler mændenes penge/ levebrød, familieliv, værdighed, livskvalitet, sociale sikkerhed, demokratiske rettigheder og fremtidsmuligheder??” Du kan vist godt udelukke kvinderne, og hende der fik dine har godt nok fortjent dem!
  ¨
  arne rud og preben…
  Der blæste en sand Dansk vind, en vind som kun den gode ser, den var rå og ærlig og dens sjælætsende kvaliteter var anseelige.Den blåøjet kæmpet bravt, men så så hitler hans nytteløshed..Han greb ikke til våben når nødvendigt men sagde jeg gir op, jeg er borgerlig og kun intresseret i lønmodtagers penge..Så sagde han tænk på den Danske folkekirke,flaget vejende på en Dansk villavovse vej med 1,80cm ligusterhæk på en gul Dansk sommerdag med 23 grader og de cyklende møgunger overalt der laver ridser i asfalten med 1 kr i varmegraderne., som blir så store at men cykler igennem dem og falder og brækker benet og må blive hjemme og læse gibbons “the decline and fall of the roman empire”, de næste 7 en halv uger når men nu er over 45 og falder i den længere helende katogori..

 7. Af søren sørensen

  -

  ok forsøger igen…

  Skrevet af John Hansen, 3. august 2012 kl. 21:04
  1 milliard på 4 år, og over 3 af disse år under vko. Matmatik regnskaberne kniber, eller relavante lytteevner?

 8. Af søren sørensen

  -

  hvorfor er jeg sletted nu i klitgårds blog?

 9. Af John Hansen

  -

  Regeringens “KICKSTART” min bare røv.

  Jo, i “GODHEDSINDUSTRIEN” boomer beskæftigelsen. Asylansøgere koster nu over 1 MILLIARD om året.

  Den Radikale “borgmester” i København vil nu bygge et velkomsthus til kommende asylansøgere.

  Tænk, hvis vi eksporterede hele “godhedsindustrien” med tilhørende klientel, så var der sgu råd til skattelettelser og velfærd!

 10. Af Thomas Jensen

  -

  @PREBEN F1 JENSENH:
  Den meget omtalte kickstart er jo kun skuespil. De mange tusind flere arbejdsløse er regeringens metode til at holde lønningerne i ro, eller ligefrem sænke reallønnen.

 11. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  rettelse: belastning af virksomheder……

 12. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  PS: Kick-startens totale fiasko understreger vist tydeligt hvor langt S er fra virkeligheden. Istedet for flere i arbejde, har vi fået 10.000 flere arbejdsløse på få måneder. 18 milliarder kroner synes at være gået til spilde.

 13. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Er Pia Olsen-Dyhr fra S også en jobdræber? Ihvertfald er hun lige nu i radioen, hvor hun lyder som om hun ikke kan forstå at el-afgifter, vand-afgifter, moms, gebyrer, fedtskat, lønskat osv., osv. kan være en så stor belastning at virksomheder, at de tvinges til at flytte arbejdspladserne til udlandet. Ja, erhvervslivets argumenter synes at gå helt henover hovedet på hende, for med rivende tungefærdighed og byger af ord bortforklarer hun lynhurtigt enhver kendsgerning og ethvert argument.

  At rammevilkårene er elendige for mange firmaer, nægter S og Pia O-D tilsyneladende at forstå. Og slår det hen med at danskerne er lykkelige og ikke uden diverse som de måske mangler i andre lande.

  Er S og Pia O-D faktaresistente?

 14. Af Karl Wilders

  -

  @Sved Petersen

  Jeg er paa ingen maade VKO fan.

  Jeg er Liberal-Socialist, en politisk overbevisning, der mixer det bedste af den Liberalistiske og Socialistiske ideologi, og bruger hovedsagligt funktioner fra det kapitalistiske oekonomiske system, som grundlag for samfundets markeds og monetary system. 

  Saaledes taenker jeg udenfor den ‘normale’ metode af Status Quo.

  VKO regeringen var paa ingen maade ‘LIberal’ – den var – vel – mere socialdemokratisk end Thornings regering idag – og – naturligvis ‘krydderet’ med Venstre’s typiske smaaborgerlige ’studefacon’, man hos De Konservative altid havde en vis angst imod, ville tage ‘herredoemmet’ i Danmark. 

  Ser du paa Thornings ‘kick-start’ er denne stimulus, ogsaa bygget paa, at haandvaerkere skal tjene, og dermed saette et skub i byggebranchen, og den dermed forbundet industri. For mig er det ligegyldigt, om det handler om, at saette privat eller offentlig ejendom istand; – begge initiativer, er forbundet med den eksisterende metode, og saaledes ikke ‘a new beginning’ for industristaten, blot som, at p…. bukserne – lig alt andet, hvad man pt foretager sig i EU’s gaeldskrise.

  Vil man en nystart, skal der reformer til, saaledes, at baade eksisterende kan bestaa, og nyt kan gro – og – her er det jeg mener, at systemet er blevet saa kompliceret, at de eksisterende politikere ikke kan foelge med laengere. 

  EU er foerst og fremmest en forretning – jeg ved godt, at det ikke er saadan man politisk gerne vil se situationen – men idag, er det saadan, at hvis ikke du som politiker har forretningssans – erhvervserfaring – tager du de forkerte beslutninger for dit lands fremtid. Braender du kun de skaller, der spyttes udaf seddelpressen – helt i takt med, hvad der er sket de sidste 30 aar. 

  For foerhen tog man ogsaa mange forkerte beslutninger, der foerte til dagens morads. Saaledes, er der ikke plads til flere retarderede bondeknolde beslutninger. – Status Quo kan fortsaette 5 aar mere, alt imens sidste soelvtoej – med fuld skrue paa seddelpressen og gaeldsfaelden – braendes – men saa rabler det ogsaa, saa det vil noget.

  For det er det vi ser ske – netop – grundet politikernes ringe kunnen og erfaringsniveau; – de koerer videre i sporet af, at koebe vaelgere – og – at holde masserne i ro, ved at broedfoede dem med fuld kraft paa seddelpressen istedet for, at bruge de midler de saetter fri til, at reformere landene i Europa til et niveau, hvor industristaten faar ‘a new beginning’, og der saaledes skabes en chance for – med nyt – at kunne betale gaelden af.

  Der er saaledes behov for et helt nyt politisk system i Danmark. For som jeg ser det, har det repraesentative skatteslave demokratur spillet fallit. Hvad DK har brug for, er et raad af veluddannede erfarende mennesker, der kan laegge aendringsforslag ud til direkte folkeafstemninger, saaledes, at pragmatisk tankegang og taering efter naering igen, kan styre dagsordenen, samtidigt med, at man faar gang i fuld beskaeftigelse.

 15. Af h Svendsen

  -

  Vi burde jagte alle disse jobdræbere,og ikke opfinde nye!-som Wilders lige har gjort?
  Og Løkke holder sig ikke tilbage,han vil udvide børnepenge festen!At Joakim kan gå på “barsel”,og deltage i “great Wall Maraton”det er ikke nok for Løkke,Joakim skal nu også have lommepenge.

 16. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Bjarne Petersen……..

  Hvis du havde en virksomhed som var begyndt at være umulig at drive videre, fordi de røde, radikale og skabsradikale partiers flertal af tumper og dumrianer havde pålagt den et utal af byrder, afgifter og besværligheder, så den var ved at gå fra overskud til underskud………. ville du så bare gå fallit, hvis du kunne redde firmaet ved at flytte til et ikke-kommunistisk udland med langt bedre rammevilkår?

  Hvor er iøvrigt de radikales og de rødes loyalitet overfor de almindelige danskere?

 17. Af Bjarne Petersen

  -

  Koster ( mister ) det ikke statskassen Ca. DKK. 280.000,00 hver gang et job i det private forsvinder ud af landet.
  De 150.000 er manglende skatteindtægter og resten 130.000 er dagpenge ol.i store gennemsnit tal……det har jeg på et tidspunkt læst..
  Så de kære aktionær ville måske snart kigge på om de vil gavne deres egen pengepung eller Danmark.

 18. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Danmark har hårdt brug for mere produktion og eksport, for det er derfra pengene kommer.

  Men politikerne har med nye el-afgifter og 117 andre tiltag gjort livet endnu mere surt og besværligt for de erhvervsdrivende. Eller ligefrem umuligt, så de må lukke og gå fallit eller flytte til udlandet.

  Mange af vores politikere virker som om de har slået hjernen fra, og helt er holdt op med at bruge den. Eller har de aldrig haft en? Den måde de bruger deres magt på er simpelt hen så uetisk, asocial, skandaløs og rablende vanvittig, at man må knibe sig selv i armen: drømmer man eller er man vågen?

 19. Af Svend Petersen

  -

  @Karl Wilders.

  Din teori om free trade zones er fin, jeg kan se masser muligheder.

  Men jeg er meget uenig i at den gamle iværksætter ånd er væk, tværtimod ses den i mange brancher, men det at starte med en “hammer i hånden” som man kunne for 50 år siden, er sværere men langt fra umuligt, free trade zones, iværksætter ydelser, 2 års dagpenge, til godkendte potentielle projekter. Forslag er der mange af, og mange af dem vil virke. Det er bare at komme igang.

  Hvad jeg ikke forstår er den manglende reflektion over hvor dårligt den neoliberale/borgelige tese klaret sig igennem 00’erne, jeg vil nærmest bruge udtrykket spillet fallit, selv i en opgangstid formået den at være negativ og destruktiv, og druknet derfor i sin egen grådighed og dovenskab. Om noget kunne det ikke betale sig at arbejde i 00’erne. Det kunne betale sig at handle og istandsætte boliger for lånte penge.

  Derfor forekommer din og PKK’s kritik at S-SF-RV meget ureflekterende, for hvilket morads overtog den ikke af kunstigt opbygget (bolig)værdier og en realløn der fuldstændigt har drænet den sidste iværksætter ånd, og produktions arbejdsplads der kunne være tilbage i landet.

  Festen sluttet for VKO og de efterlod et land jeg på ingen måder vil kalde stuerent, hverken moralsk eller økonomisk.

  Derfor er det mig en gåde at Venstre er landet største parti, det burde være en umulighed, men humlebier flyver jo selv om det ikke kan lade sig gøre, men i modsætning til humlebien håber jeg at selv den gamle professor og Venstres vælgere indse, at den politik de førte i 00’erne er direkte skyld i dk’s nuværende morads og at en stemme på V er det samme som en engangsbillet for den danske arbejder direkte til fattigdom både økonomisk såvel som intellektuelt.

  Men suk, den indsigt drukner ,desværre, jo nok bare i et eller andet misforstået opfattelse at ufleksibelt og let sælgeligt kontakt politik nok skal redde Danske arbejdspladser.

 20. Af Carsten Jacobsen

  -

  Det er klart – om man skider i egen rede, skal det gå galt…
  Som man siger – det er de “fede” der må svede – .
  Selvfedmen lukrerer på de fede og de udstødte.

 21. Af Karl Wilders

  -

  @Sved Petersen

  I mit forslag ligger naturligvist chancen for, at en del af disse ‘godkendte’ ivaerksaettere fejler, men kan der skabes nye arbejdspladser og ideer, i et mix af privat og statslig investering, i saadanne Trade Free Zones, vil det langsigtet alt andet lige ‘pushe’ alle; – investorer, ivaerksaettere og medarbejdere til, at lykkedes.

  Der er brug for ‘a new beginning’ for industristaten. Maaske en saadan metode kunne faa gang i hjulene igen.

  Den ‘gamle’ ivaerksaetter aand du beskriver findes ikke laengere i Danmark, eller – hvis – saa kun i meget meget begraenset omfang. Den er har man forlaengst slaaet ihjel.

  Skylden for, at virksomheder flytter arbejdspladser udenlands, ligger ikke kun hos virksomhederne, det er saa sandeligt ogsaa grundet politisk uduelighed. Thornings regeringen – om man er fan heraf eller ej – beviser en meget vaesentlig skavank; – det er bare ikke ‘godt nok’, at man sidder paa Tinge, har man ingen erhvervserfaring.

  Dansk politik har saaledes ramt en mur, hvortil dets formaaen raekker……idag er kravene til en politiker saaledes hoejnet, og kan du ikke det videre forloeb – vaek fra denne mur – kan du politisk ikke redde landet fra dets undergang. Det ser vi jo bedste bevis paa, med regeringens ‘retarderede’ braendte 18 milliarder ‘kick-start’ til ingen verdens nytte.

  Det er jo i princippet det, hele EU pt lider under; – mennesker, der kun kan metoden Status Quo……politikere, der ikke har forretningssans……ingen ‘ivaerksaetter’ fantasi. Ikke er risikovillige, og dermed har nul visioner, andet end, at holde seddelpressen og gaeldsfaelden igang, saaledes, at de kan vinde naeste valg…..

 22. Af Sved Petersen

  -

  Karl Wilders 14:06 Det er bestemt ikke et dumt forslag. men mange bliver fanget i det udviklings omkostninger der ligger i produkter både mht. protyper men også “løn” under denne fase.
  Direktørene i industrien, har fejlet enormt, med et ensidigt fokus på profitmaksimering af allerede eksisterende produkter i sortimentet, frem for udvikling af nye.

  I denne artikel håner Kurrild-Klitgaard desværre, et udmærket forslag fra erhvervsministeren, der gerne vil have kortlagt de danske styrke på enhvers siden således at vi kan lære noget af disse.

  Hånligt beder professoren os om at tænker over det, og kommer med, tænk hvis og giver to eksempler på industrier, værft og sværindustrien som skræmme eksempler.

  Men er det ikke professoren skulle læse lidt på sin empiri (hvad han formodentligt forlanger af sine studerende), mig bekendt udspringer vindmølle industrien, fra værftsindustrien og danske bådbyggere, og erfaring til at styre logistik osv. med så store virksomheder kommer fra sværindustrien.

  Et bedre eksempel kunne jo være at netop kigge på Fritz Hansen(FH) i 40’erne og 50’erne, som i den periode er et glimrende eksempel på hvordan man skaber succeser i samarbejdet mellem designer/udvikler/arkitekt og producent. Er det ikke hvad Pia Olsen Dyhr vil gøre?

  Vi kender alle historien om hvordan Arne J, frækt fik sin 7’er stol i produktion og derved skabte nøglen til FH succes som dansk møbelproducent, hvordan han fik novo nordisk til at bestille 400 eksemplarer af en stol som ikke var lavet fra en producent der ikke ville kunne have etableret et sådan produktionsapparat uden de 400 bestillinger.

  Genialt og samtidig også et eksempel på en virksomhed der glemme sit dna fra eksperimenterne produktudviklere til forudsigelige grådige liberalister, der åbenbart gerne flytter 250 arbejdspladser til Polen for at tjene en lille ekstra på en 50 kr, pr stol så sine aktionærer bliver glade.

  Hvis der skal gang i hjulene, skal der til at ske noget andet end det tidligere regerings politik, der ene bære ansvaret for dk’s nuværende økonomiske moreds, med sin ensidet bestikkelse af boligejerne og alle de følgevirkninger der ligger i en kunstigst opskruet realløns fremgang i en service og byggefagene mens produktionsindustrien gik helt ned som konsekvens af dette.

 23. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Svend Petersen – 12:03

  At jeg formulerede mig som så – var på den sidste del af Kurrilds oplæg til debat. Jeg har ikke udtalt mig om hverken VKO eller CEPOS, som jeg langt fra altid er enig med – men en vis betontænkning, som Preben Jensen1 skriver i et af sine indlæg ovenfor. Det er jeg til gengæld enig i.

  Der intet nyt under solen – og jeg er fx da enig i, at vi skal støtte småproducenter osv., som du nævner.

  De vide ikke, hvad de skal gøre – andet end lapperier, ser det ud til. Der er ikke en egentlig ‘tænken ud af boxen’.

 24. Af Karl Wilders

  -

  @Svend Petersen

  Det er i princippet ikke svaert, at hjaelpe ivaerksaettere i Danmark med, at bringe gode ideer ud i livet.

  Det kan man f.eks. goere ved, at etablere Trade Free Fabriks Zoner, hvor Staten/Amterne bygger fabrikshaller, med kontorer, maaske endda boligere til medarbejderne eller ivaerksaetterne selv. Her kan producenter, designere, etc saa leje sig ind til en meget lille udgift, og boligerne kunne vaere gratis (med kun vand og elektricitet som udgift).

  Hertil kunne man saa sammensaette en ivaerksaetter fund, eller privat interesse investment gruppe, hvortil, ivaerksaettere kunne fremlaegge deres ideer, og finde financiering, privat partnerskab eller Joint Venture med Stat eller Komune (havde projektet et massivt omfang). Altsaa med andre ord, kunne finde godkendelse til, at indtraede i en saadan Trade Free Fabriks Zone, og skabe arbejdspladser for den godkendte virksomhedsidee.

  Vil man saa rigtigt, give saadanne Trade Free Fabriks Zoner et skub kunne de jo saa ogsaa vaere skattefri i 5 aar. Er Stat/Kommune involveret i diverse virksomheder, i en saadan zone, tjener de jo med, og behoever saaledes ikke forlange skat af disse virksomheder.

  Er Stat/Kommune involveret, skal det naturligvist paa langt sigt vaere planen, at virksomhederne skal overgaa i ivaerksaetterens og medarbejdernes ejerskab.

 25. Af h svendsen

  -

  Jobdræberne:-dem kan vi hurtig sætte navn på,de opstod i 68-var fredaktivister og regnskovene stod højt på listen.Men så kom lille Anker som gerne ville være stor.
  Danmark blev jubelidioternes paradis foruden de kriminelles,ja ikke kun Danmark hele Europa blev smittet,og denne røde idioti blev bakket op af FN,en organisation der oprindelig var politibetjent for hele verden,men som nu reelt fungerer som et nyt DDR der udspionere Europas kristne befolkning.
  Så de to største jobdræbere,det multikultur og menneskeret.

 26. Af Svend Petersen

  -

  @Knud Madsen.

  Nu er det jo et kendt debat kneb at gå efter manden i stedet for bolden.

  Men til din oplysning arbejde jeg i et større dansk arkitekt,produktudvikling og virksomhedsrådgivnings firma indenfor innovation.

  At min arbejdsgiver ikke nødvendigvis skal tages til indtægt for mine synspunkter betyder at jeg ikke oplyser dig hvilket.

  Det ville klæde dig at debattere mit indlæg, i stedet at forsøge at karakter myrde min person .

  Mvh Svend

 27. Af Svend Petersen

  -

  På hvilken baggrund udtaler menes der, at prisen på grisen, grundet de høje skatter er grunden til at danske arbejdspladser lukker?

  Lad mig give et eksempel på at prisen på grisen intet betyder om folk køber et produkt eller ej.

  En kop kaffe koster en 5’er i Ikea, 45 kr på strøget og 85 kr på markedspladsen i Venedig.
  Det burde iflg. det neoliberale udgangspunkt betyde at, alle ville tage til Ikea og købe kaffe.

  Derfor er det også ren tågesnak, liberalistisk propaganda, og et borgeligt skræmmebillede på at fastholde dig, Jørgen Rasmussens og Birgit Hviid Lajer i troen på at så længe du står og skyder dig selv i foden er, alt godt.

  Hvad mener jeg med at skyde sig selv i foden?

  De sidste 10 år dvs. før finanskrisen har man meget målbevist arbejdet på at liberaliserer især lånemarked, for at oppuste (bolig)værdiger til forbrug, der så har stavnsbundet den danske boligejer, til sit hjem, arbejde og ikke mindst manglende uddannelse. Her har du ret politikerne har hængt en møllesten så stor på den danske boligejer, at han/hun/hen ikke kan se ud over den.

  Danske virksomheder manglende konkurrence evne er delvist selvforskyldt, men desværre ligger skylden tildels de sidste 10 års bolig op og nedtur, hvor man glemte at stimulerer vækstgrundlaget for nye produkt virksomheder, designere og opfindere.

  I stedet kaste man først mia. efter den danske ligusterhæk ejer, hvilket jo betød at køkken fabrikkerne, byggebranchen havde rygende travlt, hvilket skabte en unaturlig løneksplosion og betød at en håndværkertime hos mester, kostet mellem 600 og 800 i timen i 2007, hvor den i 2001 lå på ca. 300-375 kr i T. og derefter mia. efter dem som i første omgang (bankerne) ligger som de har redt, på fallitens rand

  Lønnen har delvist stabiliseret sig men på et niveau ca 500 kr. i T. Dette har selvfølgelig efter krisen betydet at skatteprovenuet er faldet med tilsvarende på trods af at arbejdsløsheden ikke er steget markant(derfor underskuet).

  Ovenstående er et desværre alt for godt eksempel på hvordan liberale vælgere, fuldstændigt hovedløst ukritisk accepterer Cepos, Peter Kurrild-Klitgaard og VKO , som være valid viden på trods af, at det er så åbenlyst tåbeligt, at det er svært at ikke også mene at de troende/vælgerne har parkeret deres intellekt samme sted.

  Derfor Preben og andre liberale troende, stop jeres tåbelige skræmmekampagne, og kom ind i kampen på hvordan vi stimulerer både økonomisk og intellektuelt de mange kreative småproducenter, designere og iværksættere som vi trods alt har rigtigt mange af her til lands.

 28. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Hørte så lige Ulla Tørnæs fra V der siger hun gerne vil gøre noget for lønmodtagerne/ danskerne. Men var det ikke V der indførte iværksætterskatten mv., plus næsten 300 nye afgifter, plus at partiet påtvang mange virksomheder “ordninger” som de skulle betale for, hvad enten de benyttede dem eller ej?!! (betaling for ingenting!) Og har samme parti ikke medvirket til lovsjusk i lange baner, plus import af løntrykkere? Og har samme parti ikke også været medvirkende til at indstrømningen af indvandrere og kriminelle fik lov til at fortsætte?

 29. Af Karl Wilders

  -

  @Claus T

  Det er korrekt, at der i den nye kinesiske 5 aars plan ligger et oenske om, at fordoble det kinesiske loenniveau. Hermed er vi dog stadigt langt fra det europaeisk niveau. Men som krisen tager sin tand paa Kina pt vil jeg mene – set herude fra – at det er en umulighed, blot, at taenke paa en fordobling.

  Europa’s loenniveau vil forblive – stortset – som det er idag. Dertil loeses krisen jo netop pt ved, at trykke Euro’s i vanvittige maengder, saaledes, at gennemgribende reformer, der kunne bringe et differencieret loenniveau ikke gennemfoeres. Politisk kender man kun til en metode, og det er Status Quo; – med andre ord – seddelpressen paa fuld kraft, og alle arbejdsloese ind i den offentlige sektor. Private Arbejdspladser vil saaledes forsvinde i samme stroem, som hidtil. Det kan vi saa glaede os over herude.

  I princippet har man i Vesten brug for et time/loenkatalog, hvor man holder op med, at saette mindestloen og timetal efter godtbefindende – uadaf den blaa luft, som var man Palle Alene I Verden – men i overenstemmelse med, hvad der kan lade sig goere i henhold til global konkurrence. Hvis du saaledes er en ufaglaert arbejder, der ikke kan praestere mere end hvad en kinesisk arbejder kan, maa dit timetal placeres herefter (op), og din bruttoloen kompenseres/saenkes af skattelettelser (eller maaske ingen skat overhovedet), saaledes, at du stadigt kan tjene til dagen og vejen – og – konkurrere med kineseren (hvilket snildt kan lade sig goere i automativ produktion).

  Man har en kaempe gruppe af mennesker i EU (Danmark inklusive), der ikke kan andet end hvad en kinesisk arbejder kan, og de skal naturligvist aktiveres. Maaske andre faglaerte, og veluddannede, saa kan tjene mere, i og med, at de producerer et produkt, en arbejdsindsats, der globalt er uafhaengig af konkurrence. Lavtek og hoejtek maa saaledes, i langt hoejere grad, doteres uafhaengigt af hinanden, ellers faar du aldrig alle i arbejde.

  Resultatet/maalet maa saaledes vaere fuld beskaeftigelse – i et pragmatisk fornuftigt velfungerende system – hvor man stiller sig global konkurrence – og – ikke blot trykker flere skaller, hvormed man holder masserne i ave ved, at lade den offentlige sektor vokse videre vildt igennem deres forsoergen.

  Men politisk set, er der jo ingen der toer taenke undenfor den normale metode. Merkel kvaekkede en smule omkring reformer, men hun er jo blevet trynet, af Sydens maend og de franske utopister, saa ECB trykker nu penge paa livet loes……saaledes faar vi nu 5 aar mere ’sjov og ballade’ – i og fra – Vesten, hvormed vi alle videre kan fylde lommerne, foeren det hele rabler – naar de saa alle (EURO-landene), til den tid, er 200% forgaeldet……

 30. Af Knud Madsen

  -

  @Svend Petersen.
  Det kunne være rigtig spændende at få at vide, hvilken succesrig virksomhed du driver.

 31. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Svend Petersen……

  Selvfølgelig hæmmer tårnhøje skatter og lønninger og massevis af bureaukratiske tåbeligheder og besværligheder konkurrence-evnen, det siger sig selv, og det er en stor årsag til at Danmark er sakket bagud i forhold til konkurrenterne på det europæiske og globale marked.

  (Se også Jørgen Rasmussens brev 09.25)

  Men du har ret i at der også er andre faktorer. Men at Borgens flertal af uduelige politikere i de sidste 25 år, har hængt den ene møllesten efter den anden om halsen på virksomhederne og danskerne, kan vist vanskeligt bestrides.

  Danmark er ved at blive endnu et eksempel på hvordan betontænkning og politiske svinestreger kan ødelægge et land ovenfra og indefra.

 32. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Jamen vi skal da så leve af SF’s ‘lykkepiller’ og ‘en narresut’.

 33. Af Svend Petersen

  -

  Peter Kurrild-Klitgaard ligger implicit en præmis at flytningen af henholdsvis Fritz Hansen og Royal Cph skyldes høje danske lønninger og ikke mindst det neoliberale tese at vi betale for høj skat.

  Intet kunne være længere fra sandheden end det, og flytningen af de to fabrikker, er et bevis på, at den (neo)liberale tese/tænkning har spillet fuldstændigt fallit, og burde smides på møddingen sammen med sine tilhængere hurtigts muligt.

  Når Frtiz Hansen(FH) vælger at flytte store dele af deres produktion til polen, skyldes det desværre, at en Can merc’er er blevet undervist i profit maksimering på handelsskolen og glemte at tage kurset om produktudvikling, oplevelsesøkonomi og branding.

  FH adm. direktør Jacob Holm han er uddannet reklamemand (han burde ellers have styr på branding) som han selv siger, Citat; Jeg er den første direktør i firmaet, som ikke er producent. Den lade vi lige stå et øjeblik. Ikke producet.

  Hvad laver manden så i front på en produktvirksomhed?
  Burde manden ikke lede efter den nye Arne J.?

  Det samme kan man sige om en lang række af andre produktvirksomheder, B&O, Royal Cph. for bare at nævne et par eksempler virksomheder, med Can merc’ere i front der kun kan produktoptimerer ikke længere producerer eller produktudvikle. eks. hvor var B&O da der skulle laves Mp3 afspillere, eller smatphones ingen steder, selv om david lewis(tidligere designchef) ansatte en designstuderende der allerede i 1998, havde designet en sådan. men direktøren dybt forstokket som han var mente at en sådan mp3 afspiller ikke kunne være penge i. (spørg apple om det samme)

  For at nævne et par andre virksomheder der ikke har de store problemer Er Lego og Danfoss, begge firmaer adskiller sig fra førnævnte ved at have en stor produktudvikling og produktion i dk. med en fokus på produktudviklende med direktøren i spidsen.

  Derfor burde det også, være tydeligt for enhver at produktudviklingen og egen produktion være vejen til succes, og ikke den tåbelige, dumme og meget naive (neo)liberale holdning at skat og for høje lønninger er grunden til manglende arbejdspladser i dk.

  Når grunden i virkeligheden er selvforskyldt, grundet et naivt politisk standpunkt og i for manges direktøres vedkommende dårlig uddannelse og i de fleste tilfælde manglende tæft, for deres egen virksomheds produkter.

 34. Af Jørgen Rasmussen

  -

  Politikerne på Christiansborg, regeringen i særdeleshed tilstræber ikke at nedlæge danske arbejdspladser, de har desværre kun et begrænset indblik i betingelserne for drift af privat virksomhed.
  Danmark består af to parallelsamfund, det oprindelige hvor borgerne er beskæftiget i det private erhvervsliv, og det andet samfund, der består af offentlige ansatte og personer på alle former for overførselsindkomst. Den offentlige sektor blev etableret fordi samfundet fandt det hensigtsmæssigt at løse en række opgaver som uddannelse, sundhed m.v. i dette regi.
  I dag kan det konstateres at samfundet har mistet kontrollen med den offentlige sektor. Dette parallelsamfund har vokset sig så stort at det er blevet en stat i staten. Derudover har det overtaget styringen af stort set alle demokratiske forsamlinger, stat, region og kommune. Hvis man ser på folketingsmedlemmernes CV vil det fremgå at et stigende antal medlemmer aldring har været i berøring med det private erhvervsliv. Deres karriereforløb er skole, gymnasium, politisk ungdomsarbejde, evt. en hel eller delvist færdiggjort højere uddannelse, indtræden i partiarbejde, opstilling til kommunalråd eller folketing.
  Hvis man forsøger at drøfte emner som eksportmarkeder, produktudvikling, omkostningsstyring m.v. vil den ene halvdel iagttage dig interesseret og spørge om der er tale om en ny dramaserie fra DR, den andel halvdel vil nikke bekræftende medens de sipper til deres lattte, og sige, ”ja der foregår mange spændende ting i Kina”.
  Når en virksomhed tvinges til at flytte produktionen ud af landet, vurderer de det som kapitalistisk grådighed, manglende samfundssind m.v. At det kunne være et spørgsmål om overlevelse falder dem ikke ind.
  Deres forståelse af samfundsøkonomi består af, at indtægter blot er et spørgsmål om at forøge eller sænke skatter og afgifter. Udgifternes størrelse er noget der afgøres efter hvad de mener der er behov for, og hvad der skaber flest stemmer. Skabelsen af den bagvedliggende skattebase, virksomheder og heri beskæftigede personer har de kun ringe forståelse for.

 35. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Nå, nu er DR gået over til at forudsige vejret 100 år frem. Ihvertfald forudsagde P1 lige at der vil smelte så meget is de næste 100 år, at havenes vandstand vil være steget mellem 0,7 meter og 1,6 meter i år 2112.

  Meteorologisk institut kan vist lige så godt nedlægge sig selv. Det kan jo knap se 8 dage frem.

 36. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Er vi kommet dertil hvor staten, feministerne, “samfundet” eller “systemet” stjæler mændenes penge/ levebrød, familieliv, værdighed, livskvalitet, sociale sikkerhed, demokratiske rettigheder og fremtidsmuligheder??

  Aldrig før i verdenshistorien har man haft feministdominerede partier som sammen med en kvindestyret statsradio systematisk nedgjorde, bagtalte og/eller latterliggjorde mændene (og familierne) og forsøgte at gøre dem til en mindreværdig del af menneskeheden.

  Men er der ikke noget som tyder på at Danmark igen er et foregangsland?

  I verdensklasse.

 37. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Er vi kommet dertil hvor staten, feministerne, “samfundet” eller “systemet” stjæler mændenes penge/ levebrød, familieliv, værdighed, livskvalitet, sociale sikkerhed, demokratiske rettigheder og fremtidsmuligheder??

  Aldrig før i verdenshistorien har man haft feministdominerede partier som sammen med en kvindestyret statsradio systematisk nedgør, bagtaler og/eller latterliggør mændene (og familierne) og forsøger at gøre dem til en mindreværdig del af menneskeheden.

  Men er der ikke noget som tyder på at Danmark igen er et foregangsland?

  I verdensklasse.

 38. Af søren sørensen

  -

  Tja husk lige Margareth Thatchers ord:” Socialismen er først død når den er løbet tør for andre folks penge”. Den løber tør ved at kapital og ressourcestærke danskere flytter til udlandet, mens ressourcesvage indvendrere flytter til DK.
  Skrevet af Niels Svensen, 1. august 2012 kl. 15:53

  ….husk lige søren sørensens ord…Den elitære livsform, der ikke accepteres endvidere tolerares på højere planeter end denne løber først tør for lønmodtagerens penge-via dennes stemme- når denne ser det realle mål…Denne sandhed ses bla når fattige “hvide” babyer og børn mødes med rige “sorte” babyer og børn, de kæmper måske om magt,muskler og musikalske kvaliteter-men ikke om penge..

 39. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Ikke alene forhindrer man virksomhederne og lønmodtagerne i at fungere under rimelige vilkår, ved at overlæsse dem med byrder, afgifter, bureaukrati, påbud og krav.

  Og resultatet er blevet krak på krak, fallit efter fallit, og utallige tvangsauktioner over firmaer, huse og maskiner osv.

  Og de fyrede og arbejdsløse hindrer man i at finde andet arbejde ved at tillade indstrømning af tusindvis af løntrykkere fra øst og syd.

  Og især transport- og byggebranchen er hårdt ramt, og tusinder af danske chauffører, vognmænd og håndværkere er på vej til at miste deres arbejde. Men det synes ikke at genere politikerne.

  Som løbende forringer de arbejdsløses vilkår. Og som har gjort det dyrt og besværligt at være iværksætter.

  Oveni håner man også de danske mænd. I DR beskrives de af kvinder som tabermænd, som overflødige, som primitive, som forældede, som mindreværdige, som undertrykkende, som tjenlige til at blive betragtet som 2.klasses mennesker, som egnede til at blive anbragt i historiens skammekrog. Ja, som værende så underlødige at de nok burde underkastes kønsskifteoprationer.

  Og allerede er mændene jo gjort til retsløse, overflødige og undertrykte personer i forbindelse med utallige familieanliggender og skilsmisser mv.

  Er Danmark allerede en rød bananstat?

 40. Af Martin Knudsen

  -

  Og jeg som troede, at netop Fritz Schur kun betalte ca. 6-7 % i selskabsskat!

  Folk glemmer, at den høje løn i DK er med til at skabe et marked for de virksomheder, som udbyder varer og service i DK…desuden er høj løn jo et RESULTAT af høj produktivitet!

 41. Af Finn Bjerrehave

  -

  gad vide hvor meget af de 18 milliarder i Kick Start, der er brugt, fordi Danmarks Statistik fortæller i de sidste 4 mdr er 10.ooo personer blevet arbejdsløse, og det var vel ikke meningen, selv om Vismændene advarede mod Kick Starten, men hvem lytter til andre??????
  økonomien er også stækket, måske fordi stikkere og kontrollører, har sat en kæp i hjulet for det arbejde der udføres af personer i fritiden, er blevet kriminelt, og pengestrømmen i samfundet er stoppet, fordi hvem har midler til regeringens drømme, hvor Statsministeren fører an med leasing og mand i skattely, hvilket er fuldt lovligt hvis man har en høj post.
  Vi har fået børn på ministerposterne, måske fordi den mere modne generation ikke orker vores demokrati hvor journalisterne optræder som bødler, og hvem ønsker ikke at beholde hovedet.
  Tak for det kolde badevand. Finn Bjerrehave Vig

 42. Af Claus T.

  -

  @ Karl Wilders

  Jeg citerer en prognose fra den franske bank Natixis, citeret på b.dk i søndags. I artiklen hedder det bl.a.: “Lave lønninger er en af hovedforudsætningerne for, at Kina kan være verdens produktionshal – men de dage kan også være talte. Den franske bank Natixis forudser i en rapport, at lønningsudgifterne stiger så hurtigt i det folkerige land, at de vil nå de europæiske om fem år og de japanske om syv. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

  Kina “vil snart ikke mere være et konkurrencedygtigt sted at lægge produktion på grund af den stærke vækst i produktionsprisen”, skriver banken ifølge AFP. Analysen får støtte af en rapport fra Boston Consulting Group fra sidste år, der kom frem til, at produktion i nogle egne af USA i 2015 vil være lige så økonomisk som i Kina.”

  Men hvad mener du selv? Synes du, at danske lønninger, pensioner, sociale ydelser, omkostninger til uddannelse og sundhed osv. skal reduceres til Kina-niveau?

 43. Af Karl Wilders

  -

  “I øvrigt vil det nok interessere dig at høre, at de seneste prognoser viser, at Kina om 5-6 år kan have lønninger på EU-niveau. Derfor er man ved at udfase billig-produktion af fx sko og legetøj for i stedet at satse på elektronik, biler og anden højteknologi.”

  Skrevet af Claus T., 1. august 2012 kl. 15:45

  Her ligger du forkert.

  Der er omraader indenfor produktion, der loenmaessigt doteres til, en maanedsloen omkring det der svarer til Dkr. 6-7000.00. Stoerstedelen af den kinesiske arbejdskraft arbejder dog stadigt i lavtek til, en maanedsloen svarende til Dkr. 2,200-3,500.

  Hvis Kina skal goere sig haab om, videre, at kunne broedfoede dets 1.4 milliard indbyggere, vil dette forhold ikke aendre sig de naeste 30-50 aar.

 44. Af Niels Svensen

  -

  Tja husk lige Margareth Thatchers ord:” Socialismen er først død når den er løbet tør for andre folks penge”. Den løber tør ved at kapital og ressourcestærke danskere flytter til udlandet, mens ressourcesvage indvendrere flytter til DK.

 45. Af Claus T.

  -

  @ Karl Vraa
  Du skriver: “Mange af de asiatiske lande har allerede overhalet Danmark, dvs. indbyggerne er i gennemsnit rigere end Danmark, ie. Singapore, Hong Kong, Taiwan og Korea er godt på vej. Hvis vi fortsætter som hidtil kan det ikke var længe inden Kina overhaler os også”.

  Det kan du have ret i. Men husk nu, at disse lande er blevet rige ved at satse på forskning, uddannelse, iværksætteri, infrastruktur osv. osv. – ikke på lavlønsproduktion som fx porcelænsmaling.
  Hvis Danmark skal blive rigere, kan vi i sagens natur ikke gøre det ved at sætte lønningerne ned. Så bliver vi netop fattigere.
  I øvrigt vil det nok interessere dig at høre, at de seneste prognoser viser, at Kina om 5-6 år kan have lønninger på EU-niveau. Derfor er man ved at udfase billig-produktion af fx sko og legetøj for i stedet at satse på elektronik, biler og anden højteknologi. Ganske som fx Sverige og Tyskland, som har en betydelig produktion af disse produkter. Og med høje lønninger til de ansatte, vel at mærke.

 46. Af Knud Madsen

  -

  @PREBEN F1 JENSENH

  Vi er ganske enige!!

 47. Af Knud Madsen

  -

  @Thomas Jensen

  Tak for vejledningen, men om jeg vil følge den er en anden sag! 🙂

  Jeg synes egentlig mit ordvalg er ganske fredeligt ift. hvad jeg bliver bombarderet med fra rød front.
  Men i grunden er jeg lidt enig. Fundamentalt byder den slags ordbrug mig imod, men man bliver hærdet ved at diskutere med rødgardister, der aldrig skyer en chance for at tilsvine dem, som ikke er enig med dem, på det allergroveste.
  Jeg skal snart over på Vejlegården, og jeg kan forstå at man kan indkassere en del knubbede ord der ovre! Det må jeg forberede mig på.

  Mht. den fuldstændige utopiske tanke om at etablere sværindustri og skibsværfter igen, kunne jeg da godt tænke mig at høre tanker om, hvem der skulle aftage disse dobbelt så dyre eller mere varer?

  Mon ikke vi skal se i øjnene, at det løb er kørt? Måske når fagbevægelsen har fået kørt os totalt i sænk og vi skal starte fra scratch til 10 kr. i timen. Men ellers er det nok de effektive østasiater, kinesere, indere osv, der med lave lønninger, ingen eller stort set ingen miljøkrav, ingen skatter på produktionen osv der er i salveten.
  Brunkul nævnte jeg blot for at pege på endnu en utopi i fredstid.

Kommentarer er lukket.