Obama og Guantánamo II

Af Peter Kurrild-Klitgaard 23

For en måned siden kommenterede jeg i anledning af ti-året for oprettelsen af Guantánamo-fængslet hykleriet i forbindelse med kritikken af selvsamme: At de, der (også herhjemme) havde været så højlydte kritikere af fængslet under præsident George W. Bush, pudsigt nok var blevet noget tyste efter, at Barack Obama var blevet valgt, og som i en af sine første handlinger erklærede, at han ville lukke fængslet indenfor et år.  Man var i særdeleshed stille med kritik af, at Obama i virkeligheden er gået langt videre end Bush i undergravningen af retssikkerhed og frihedsrettigheder–f.eks. ved at tillade likvidering af amerikanske statsborgere, der ikke er tiltalt eller dømt for nogen forbrydelser.

I bloggens kommentarfelt skortede det efterfølgende ikke på forslag om, at det i virkeligheden slet ikke var Obamas skyld, at Guantánamo fortsat ikke er lukket.  At Demokraterne egentlig gerne vil men ikke kan.  Andre var uvillige til at erkende, at Obama i dag på nogle punkter er gået videre end Bush.

Dét synspunkt har imidlertid netop fået ny modvind med en interessant meningsmåling i U.S.A., der afdækker, hvorledes de samme politiske grupper, der før 2009 var så kritiske overfor Guantanamo og retssikkerhedsbrud i forbindelse med “krigen mod terror”, nu ser helt anderledes på sagen, når det er Obama-Biden og ikke Bush-Cheney, der er ansvarlige.  Som den ikke just konservative jurist Glenn Greenwald skrev i går hos Salon.com:

“During the Bush years, Guantanamo was the core symbol of right-wing radicalism and what was back then referred to as the “assault on American values and the shredding of our Constitution”: so much so then when Barack Obama ran for President, he featured these issues not as a secondary but as a central plank in his campaign. But now that there is a Democrat in office presiding over Guantanamo and these other polices — rather than a big, bad, scary Republican — all of that has changed […]  Repulsive liberal hypocrisy extends far beyond the issue of Guantanamo. A core plank in the Democratic critique of the Bush/Cheney civil liberties assault was the notion that the President could do whatever he wants, in secret and with no checks, to anyone he accuses without trial of being a Terrorist – even including eavesdropping on their communications or detaining them without due process. But President Obama has not only done the same thing, but has gone much farther than mere eavesdropping or detention: he has asserted the power even to kill citizens without due process.”

Meningsmålingen, foretaget for Washington Post/ABC News, viser således,

 • at 70 pct. af amerikanske vælgere støtter, at Guantánamo skal fortsætte.  Blandt “moderate” og “konservative” Demokrater er andelen 67 pct., og blandt venstreorienterede Demokrater er den på 53 pct.
 • at 83 pct. af amerikanske vælgere støtter snigmord på ikke-amerikanske statsborgere mistænkt for terror som led i krigen mod terror.  Blandt venstreorienterede Demokrater støtter hele 77 pct.
 • at 65 pct. af amerikanske vælgere støtter snigmord (uden domstolsgodkendelse) på amerikanske statsborgere, der er mistænkt men ikke tiltalt eller dømt for terror.  Blandt Demokraterne støtter 58 pct., og blandt venstreorienterede Demokrater er andelen 55 pct.

Med andre ord: Et flertal af Demokraterne og også blandt venstreorienterede Demokrater støtter tre helt centrale dele af “krigen mod terror”, hvoraf ihvertfald to blev eller ville være blevet mødt med massiv kritik, hvis det ikke havde været Obama.

Der er som bekendt få mennesker, for hvem magten ikke har en pris.  Men som Greenwald skriver med direkte adresse til de venstreorienterede medlemmer af “Kommentariatet”:

“[Is] there even a single liberal pundit, blogger or commentator who would have defended George Bush and Dick Cheney if they (rather than Obama) had been secretly targeting American citizens for execution without due process, or slaughtering children, rescuers and funeral attendees with drones, or continuing indefinite detention even a full decade after 9/11? Please. How any of these people can even look in the mirror, behold the oozing, limitless intellectual dishonesty, and not want to smash what they see is truly mystifying to me.”

23 kommentarer RSS

 1. Af Hans Henrik Hansen

  -

  “så hvor længe tror du terrorkrigen vare 20 30 35 år mere ?” – ikke godt at vide(?) Bush Jr. skønnede vist ’10 – 50 år’ i 2001 – så ‘gaffelmidten’ kunne være ~2030??
  Men jeg fik vist intet svar på:
  “hvilket lands love skulle de i påkommende fald tiltales efter?”

 2. Af Ib Heinisch

  -

  “Repulsive progressive hypocrisy”, er et udtryk som Gleen Grenwald bruger om hvad der er sket efter Obama har overtaget det meste af Bush agenda i forhold til den såkaldte krig mod terror. Jeg kan helt tilslutte mig hans kritik som fortjerner at blive læst.

  http://www.salon.com/2012/02/08/repulsive_progressive_hypocrisy/singleton/

 3. Af Jon de Linde

  -

  @Lars Sørensen.

  Had til vesten generelt og til Israel specifikt er indenrigspolitik i mellemøsten. Man lefler efter masserne ved at pege på syndebukke for egne fejl og mangler. Vi behøver intet “gøre” for at dette had prædikes og stiger. Selv hvis israel ikke eksisterede ville det stadig være “de andres skyld”.

 4. Af Man svigter ikke en ven — Livet, friheden og…

  -

  […] har vist sig skruppelløs, når det kom til spørgsmålet om menneskerettigheder, udmærket beskrevet af min fortrinlige blog-kollega Peter Kurrild-Klitgård. Den har allerede anerkendt kuppræsidenten. Det er en […]

 5. Af lars sørensen

  -

  @Hans H.H.

  Og dermed siger du jo også livsvarigt indespærring og endda uden domme og rettigheder . For tror du der er flere eller mindre der hader os og vil gøre os ondt nu , end for ca 10 år siden ?
  desværre nok et stort ja til flere , og et stort antal ikke ? så hvor længe tror du terrorkrigen vare 20 30 35 år mere ?

  godt nok endnu en viden jeg ikke havde den om 200 ud af 600 er tilbage i krigen , gad vide om et par enkelte der røg med til interneringslejren bare var det forkert sted eller angivet af andre årsager , måske det vi gjorde ved dem der, frembragte lidt had og hævnfølelse til os , tænk sig en gang måske deres familie og venner også får/fik lidt negative tanker om os ik ?

 6. Af Jon de Linde

  -

  “Liberal” er en term for det vi kalder “venstreorienterede” i Danmark.

  I Danmark er en liberal en højreorienteret.

  Støtten til Israel er stagnerende eller stigende og støtte til Israel er et centralt punkt i valgkampen. Støt Israel eller forlad det Hvide Hus… koste hvad det vil.

  Obama kan ikke tåle at vise sig “svag” ind til valget. Han kan heller ikke tåle at Iran får atomvåben. Visse analytikere tror på et “oktober felttog”. Dvs at Præsidenten i oktober indleder et angreb for at få befolkningen til at stå op omkring hans status som præsident og dermed sikre ham genvalg. Men under alle omstændigheder kan Obama ikke tåle at Iran får atomvåben uden at gøre noget. Ikke nu. Ikke før præsident valget. Og heller ikke efter hans eventuelle genvalg. Hvis han tillader at Iran får atomvåben efter både hans og republikanernes retorik kommer USA og og præsidentembedet til at se ud som “tøsedrenge”. Amerikanerne kan tåle mange ting. Men de kan ikke tåle at deres præsident og deres land ligner “tøsedrenge”. Skal Obama undgå at få et politisk eftermæle som Carter, skal han, på trods af mange indenrigspolitiske sejre, håbe på at Iran ikke har de planer som de fleste tror de har.

  Selv hvis Obama vinder næste valg vil det højest sandsynligt være sidste periode i et stykke tid for en Demokrat.

  Og kommer “midersøgende høge” ala Allen West (den republikanske Obama in spe) til at få magt som de har agt er tiden for steder som Gitmo slet ikke overstået… slet ikke.

 7. Af Hans Henrik Hansen

  -

  “Hvis jeg havde siddet i fængsel i mange mange år uden dom så kunne jeg formentlig også godt gå lidt grassat”
  – hvilket lands love skulle de i påkommende fald tiltales efter? Du kan også betragte dem som værende interneret, til krigen mod terror er ovre; og desværre viser det sig, at knapt en tredjedel af de løsladte ~600 allerede er tilbage i terrorist-rollen! 🙁

 8. Af Jørn Christensen

  -

  Rspons til Hans Henrik Hansen: Hvis jeg havde siddet i fængsel i mange mange år uden dom så kunne jeg formentlig også godt gå lidt grassat. Men ikke du, vel?

 9. Af Finn Bjerrehave

  -

  Vi kender snart forskel på løfter, og udmøntningen, det er desværre ikke forbundne kar, men en politisk bane, hvor de gode græder og de onde leer, og Dansk politik ligner også politik fra USA.
  Desværre har Obama 31-12-2011, vedtaget det værste forslag i frihedens historie mod befolkningen, nemlig Anholdelse på mistanke om Terror, fængsling uden rettergang, og hvert 3 år kan sagen åbnes og terrortruslen genvurderes uden Retssal, og dette vedtagne lovforslag, kan i værste fald give fængsel til døden indtræffer, uden at blive prøvet ved en domstol.
  Denne menneskerettighed er altså vedtaget i USA, frihedens land, og er nu ufrihedens land, og kun Daily Show med Jon Stewart, har råbt vagt i gevær, og resten af Verden har manglet i modstanden.
  Frihedens utak.Finn Bjerrehave Vig

 10. Af Anders Sørensen

  -

  Det er trist at Obama ikke lukkede koncentrationslejren, men ikke uventet- han er jo ekstremt højreorienteret, som de fleste andre amerikanske politikere, og har ingen respekt for menneskerettighederne.

 11. Af Lars sørensen

  -

  Yes We did it 🙂
  BREAKING NEWS: NR 1 IN DA WORLD IN WAR LETS DO IT

  Nu skal de dælme susme have slag de iraner , men se nu rødgardisterne så tøver de arrgh gd

  Vi har jo lært forbyggende angrebs krig er det nye ubernuts , har vi fået lageret fyldt op efter Libyen?
  vi kan jo vel ikke låne lidt ammo af gutterne ned i talibanland(har aldrig været ala`qaeda land vel? )

 12. Af Hans Henrik Hansen

  -

  “Det mest ubehagelige ved Guantanamo er vel dybest slet ikke politisk men at de fanger som nu har siddet der i 10 stadig kun er mistænkt og aldrig har været for retten” – mig forekommer det mere ‘ubehageligt’ at erfare, at 27% af de løsladte åbenbart på ny er involveret i terroristvirksomhed! 🙂

 13. Af Jørn Christensen

  -

  Det mest ubehagelige ved Guantanamo er vel dybest slet ikke politisk men at de fanger som nu har siddet der i 10 stadig kun er mistænkt og aldrig har været for retten. Det er da et kæmpeproblem for en retsstat. Og det burde USA vel kunne kaldes – or what?

 14. Af Ole Madsen

  -

  USA har Guantanmo-lejren og Danmark har vores egen ” fangesag” fra Irak…Hvad må erfaringen af dette være…”Tag ingen fanger” BANG…..hvad nytte / gavn har man af fanger der på 10 år sidder på Cuba..???

 15. Af Lars Sørensen sørensen

  -

  Kan du ikke starte @Peter KK , med at indfri det løfte de danske medier meldt ud for få dage siden din arbejdsplads inkl.

  Måske også komme med en klar udmelding om de problematikker du tager op og holdninger til dem .

  for du ved godt vi kan ikke stemme til deres valg ik?

  Din holdning til terror- og totur- lejren Guantanmo?

  løsninger på lejren eller alternativer ?

  Formålet med bloggen ? udover dine informationer

 16. Af Søren F. Hansen

  -

  @PKK
  Hvorfor tror DU Obama ikke har lukket Guantanamo som lovet endnu? Tror du stadig det er hans mål evt. inden næste præsidentvalg?

  Jeg tror at der senest i november er en personlig afklaring for samtlige indsatte på Guantanomo, så Obama kan sige han holdt sit løfte (eller meget tæt på). Tror det er en af de sager, hvor Obama har erkendt, at den mindste slinger fra hans side (en tidligere indsat begår en ny terrorhandling) med garanti koster ham præsidentposten i næste periode.

  Men også at han har det skidt med endnu ikke at have fundet en løsning. I modsætning til Obama er de fleste republikanerne jo stolte af stedet.

 17. Af Ib Heinisch

  -

  At hykleriet kun findes på en fløj af det politiske spektrum kan kun komme som en overraskelse for forfatteren. Desværre lever den i bedste velgående over hele spektrummet. Efter 8 år bosiddende i USA, må jeg dog sige at højre fløjen herovre er langt mere gennemsyret af denne ganske amerikanske kvalitet. Demokrater og Republikaner deler mange af de samme grundholdninger i deres syn på USA og dens rolle i verden. Hvor vandene skilles er ofte i hvilken grad den offentlige sektor skal involveres i samfundet. De såkaldte liberale er ganske langt fra hvad vi kalder venstreorienteret i Danmark.

 18. Af Jesper Jacobsen

  -

  Glimrende indlæg af PKK (som så ofte før). Der findes et udmærket ord til at beskrive Obamas administration – hykleri.
  Men der er i grunden intet nyt under solen. Alverdens venstreorienterede har fordømt div fascistiske diktaturer og beskrevet Holocausts rædsler, men undladt at pege fingre af Sovjet, Gulag, invasionen i Afghanistan mm.
  Man har råb op om menneske rettighedder og ytringsfrihed, men bekvemt unladt at tale om DDR, Cuba, Vietnam mfl.
  Enten er man imod Guantanamo og for forfatnings garanterede rettighedder, uanset hvem der sidder i det hvide hus, eller også er man imod, det er ligesom at være 50% gravid…

 19. Af Jørgen F.

  -

  Både Bush jr. og Sr. blev presset til at facilitere mellemøst forhandlinger.

  Obama familien har en hverdag, som mest af alt minder om det danske kronprinsepars.

 20. Af Claus Sønderkøge

  -

  Det gælder iøvrigt ikke kun Guantanamo. Hele klima-dagsordenen, som tidligere fyldte så meget hos Obama, blev lynhurtigt glemt. Bush havde ikke så let sluppet afsted med Wikileaks og Bradley Manning.

  Men vi kan jo også i Danmark. Politiken flyder over med lykønskninger og ros til Regeringen for at sige det rigtige og gøre det forkerte.

  Claus Sønderkøge
  7990 Øster Assels, Mors
  http://www.bridgefiles.net
  csdenmark@gmail.com
  Skype: csdenmark

 21. Af Kristian Andersen

  -

  De LIberale i USA har altid støtte Israel ensidigt. Det er noget Demokraterne og Republikanerne kan blive enige om. Desværre!

 22. Af Jørgen F.

  -

  Det gælder ikke kun Guantanamo. De ‘liberale’ aviser er også tavse om konflikten mellem Israel og Palæstinenserne hver gang der er en demokrat i det hvide hus.

 23. Af Kristian Andersen

  -

  Jeg er ligeglad med hvem der er Præsident. Det Tortur fængsel skal lukkes! End of story!

Kommentarer er lukket.