Valget kommer ikke nu

Af Peter Kurrild-Klitgaard 32

Lige siden sidste sommer har Christiansborg & Omegn været tyk af rygter og spekulation om, at nu–nej, nu!–“trykker statsministeren på knappen”.  Hvis klichéen ikke allerede var tyndslidt, er den det ihvertfald nu, hvor den fiktive knap i givet fald måtte være blevet trykket så flad som en fregne.  I den forgangne uge nåede kommentatorer og prognose-magere nye højder med at forudsige, at valget ville blive udskrevet tirsdag eller ihvertfald i denne uge–inden man så vendte rundt og sagde, at det bestemt ikke ville ske.  I næste uge, hvor læsere og seere har glemt at de kloge hoveder tog fejl (igen), kan de så piske en ny stemning op.Så her kommer i stedet en dosis afdæmpet snusfornuft (med risiko for at blive taget på sengen i næste uge): Ingen statsminister udskriver valg, når han ved, at han med 95 pct.s sikkerhed står til at tabe, og når alternativet er, at tingene måske kan blive bare lidt bedre.  Derfor kommer valget først, når meningsmålingerne er vendt for regeringen–eller til oktober, hvor Folketinget åbner, og hvor man p.g.a. valgperiodens udløb er tvunget til det.

Se på det som et TV-underholdningsprogram, hvor en gæst, herr L.L. Rasmussen fra Græsted, skal vælge mellem to låger, bag hvilke der gemmer sig forskellige “præmier”.  Bag den ene låge mister han sit job, sin indflydelse, sin bil, og sin prestige, og dét med noget, der ligner apodiktisk sandsynlighed.  Bag den anden låge er der en hypotetisk mulighed for, at han kan beholde det hele i mindst fire år mere.

Sådan er valgsituationen, og så er logikken altså klar.

For ganske vist er regeringen p.t. i god kampform–det har både skatteminister Peter Christensen (V) og justitsminister Lars Barfoed (K) vist de seneste dage, hvor de i debatter har vasket gulv med d’herrer Sohn & Søvndal.  Men faktum er, at “blå blok” ikke har haft flertal i meningsmålingerne mere end én enkelt gang i mere end ét år og ikke ligger klart til fremgang.  Strateger og folketingsmedlemmer fra regeringspartierne kan så meget, de vil, sætte deres optimistiske lid til, at et flertal af tvivlerne hælder i borgerlig retning, men så længe der ikke er en valgdeltagelse på 100 pct., er det kun en tåbe, der sætter sin lid til, at et lille flertal af en tvivler-gruppe, som man slet ikke ved, hvad vil stemme, eller om de overhovedet vil stemme, så under en valgkamp skulle beslutte sig for at stemme borgerligt.  Læg dertil at “rød blok” formodentlig sætter sig på tre af de fire nordatlantiske mandater, hvilket gør, at “blå blok” for at vinde skal vinde med mindst cirka én procent af stemmerne på selve valgdagen for at kunne samle 90 mandater ved den efterfølgende Dronningerunde.  Så hvis valget kommer nu, er det ikke så mærkeligt, at bookmakerne har de borgerlige som taberne.

Hvad så, hvis man venter med valget? Imod taler at vælgerstemningen kan blive endnu værre.  Men det er, når alt kommer til alt, forskellen på et nederlag og et større nederlag.

For taler derimod at udsigterne faktisk kan blive bedre for VIKO-partierne, ihvertfald marginalt, og så kan forskellen pludselig være én mellem lille, overraskende sejr og et ventet nederlag.  Det er f.eks. veldokumenteret, at den samfundsøkonomiske udvikling traditionelt spiller en stor rolle for vælgernes valg mellem, hvad de har, og hvad de bliver tilbudt–og både samfundsøkonomiske konjunkturer og vælgernes privatøkonomiske velvære kan meget vel blive bedre henover sommeren.  Ja, faktisk er der tegn i sol og måne på, at det går dén vej, omend det langt fra er sikkert.

Dertil kommer mulighederne for, at S-SF’s hidtidige, succesrige strategi om at kombinere lav profil med sort snak vil komme under pres i medierne–ikke mindst ovenpå Det Radikale Venstres højprofilerede udstilling af, at der ikke er støtte til store dele af den politik, som S-SF vil gå til valg på.  Det er også et godt bud, at regeringen har mere i godteposen end “2020-planen”, især måske på den såkaldt “værdipolitiske” front, hvor det givetvis vil være let at udstille intern uenighed i “rød blok”.

Det er meget tænkeligt, at VK-regeringen vil falde, uanset hvornår valget kommer, men om ikke andet vil man ved at vente til oktober kunne få knap et halvt år mere i ministerbilerne.  Dét skal man ikke kimse af.

32 kommentarer RSS

 1. Af hhsnernit hhsnernit

  -

  TPw8M7 dvewpabxminn

 2. Af Doll Doll

  -

  Big help, big help. And superlative news of cusroe.

 3. Af georg christensen

  -

  Lønningsposen, var endnu ikke fyldt op.

  Hvad skal de sidste ti års “VKO” regimes politikere ,leve af, i en fremtid, som tager fortiden alvorligt.

  Når fortidens værdiløshed, først er betalt om ti år.
  Det “nuværende regimes”, ansvarsløshed sendes let og elegant ud til vores børn, og det er uforskammet.

  Det Danske samfund, vil noget “andet”.

  NB: Mit udgangspunkt, er “Enhedslisten”. Stedet, hvor “Enigheden”, bygger på, og tillader forskelligheden.

 4. Af Peter Wiin

  -

  …. og Margrethe Vestager slipper lidt elegant rundt om udmeldinger, som ellers kunne give bøvl med både RØD BLOK og egne kærnevælgere.

 5. Af Svend Hansen

  -

  Efter Margrethe Vestager udtalelser til medierne i dag om at ejendomsskatterne skal hæves for at hun vil pege på Helle Thorning Schmidt som regeringsleder, tyder det på en bevidst stategi fra de radikales side om at ville promoverer partiet ved at fremstille uenighederne med den øvrige del af rød blok.

  Så hvis Lars Løkke udsætter valget til efteråret, og de radikale i medierne fortsætter med at insisterer på at fokuserer på uenighederne med den øvrige del af den røde blok, vil denne radikale strategi sikkert efterhånden medfører, at meningsmålingerne vil vise et flertalsskifte fra rød til blå blok, og Lars Løkke kan få sit ønske om at fortsætte som statsminister opfyldt.

 6. Af Allan Ohms

  -

  Kære Peter,

  Dejligt indlæg. Tror heller ikke på valg før til efteråret og set. Det er vigtigt at få afsløret hulheden i S og SFs “alternativ”. Deres tomme retorik bør afsløres og udstilles.

  Henrik Dahl er den første, der står frem og erkender. Har kommenteret det her: http://allanohms.wordpress.com/2011/05/22/henrik-dahl-%E2%80%9Dvenstrefl%C3%B8jen-vil-med-magt-som-agt-f%C3%B8re-nationen-i-bundl%C3%B8s-gaeld%E2%80%9D/

 7. Af Dorte Sørensen

  -

  Det er utroligt Løkke Rasmussen taler ustandseligt om ansvarsfuldhed osv. Hvis han mener noget med det så udskriver han det valg nu så vælgerne kan få lov for engang skyld at blive taget alvorligt og bestemme hvem der skal føre landet ud af det moras som OVK har ført landet ud i – dog godt hjulpet af den amerikansk og danske boligbobbel der brast.

 8. Af Anne Hansen

  -

  Det handler ikke om Blå eller Rød. Det handler om, at folk er dødtrætte af at se og høre det samme sludder om og om igen: nedgørelse af arbejdsløse og syge, tusk fusk og lusk. Derfor vinder Løkke ikke valget hverken nu eller til oktober. At han venter bekræfter blot folk i, at han kun sidder der for netop ministerbilen, gaverne og den høje løn. VOK har ingen legitimitet mere. Man burde..i antændighedens navn….spørge vælgerne nu. Gå ind og læs Fair Løsning og find ud af, at Løkke tyvstjæler med arme og ben, og det vil vi se mere af. Han er snu….men han vinder ikke valget!

 9. Af Søren Kristensen

  -

  Rød plan er allerede stemplet som utroværdig, så her er intet at vinde for blåt hold.
  At blå plan er lige så usikker som rød plan, er det lykkedes at skjule nogenlunde, men det holder ikke.
  Uberegnelige konsekvenser af frigivelsen af indbetalte efterlønsbidrag, ukendte omkostninger til ny seniorførtidspension, voodoo-økonomiske konsekvenser af SU-reform etc. etc. Der nok at tage fat på for dem, der vil se nærmere på Hjorths 2 – skæve – streger.

 10. Af A. Nielsen

  -

  Stem blå – uanset halvuddannede journalisters massive kampagne for en evt. kommende korrupt rød regering.

  Norske socialdemokrater har allerede formået at importere 600.900 indvandrere af alverdens ikke-vestlig lande.

 11. Af Ole Mikkelsen

  -

  Ikke fordi Løkke opfører sig som andet end en god socialdemokrat. Men kunne han så ikke melde sig der. Det er svært at stemme for ham i et parti der fortsat baserer sig på AFR’s ideologiske oplæg om minimalstaten og det utopiske såkaldt liberalistiske paradis.

  VK’ resultater fra de sidste 10 år dokumenterer at det ikke gik. Skattelettelser (gud bedre det om ikke både K og LA fortsat har det på som primære politiske programpunkter) kombineret med en mio menesker på overførselsindkomst går ikke.

  En offentlig sektor præget af østeuropæisk kontrol med sine borgere og deraf følgende eksplosion i udgifterne passer dårligt med det vi hører skulle være liberal politik. Men det passer med ideologien om at borgere er slaver, der skal piskes i arbejde. 10 års erfaring har vist hvad Anders Fogh’s minimalstat egentlig gik ud på. Det var godt nok ikke det han sagde, men det var det han mente.

  Frihed defineres af retfærdighed. Frihed er der ikke for dem der taber i AFR’s paradisiske minimalstat. Der er ikke frihed i en stat hvor over 1 mio i den arbejdsduelige alder er på overførselsindkomst og derfor piskes ud i en eller anden sovjetisk statsdirigeret aktivering, praktik eller andet russisk babushka-arbejde.

  Skattelettelser kan vi få når der er penge til det. Retfærdighed kommer først.

  Hvor er den dynamik der kan skaffe jobs til 1 mio par hænder?

  Jeg tror fejlen ligger i den liberale fundamentalisme at fri bevægelighed for arbejde, kapital og varer er et gode under alle omstændigheder. Det er de lette løsningers karl smart holdeplads. Vi lukker øjnene her og nu, og så tror vi på den store markedsgud. Vi kaster os på knæene, lader præsteskabet formulere religiøse krav om EU-udbud, om arbejdskraftens frie bevægelighed osv. Og så ignorerer vi at virkeligheden i stedet udgøres at et internationalt slavemarked, hvor den ene ydmygede gruppe af slaver efter det andet kastes på markedet for højestbydende.

 12. Af Morten Christensen

  -

  Det er sjovt, hvordan man kan slippe afsted med at gøre noget, når bare man vedholder, at man ikke gør det.

  Flot, Peter Kurrild-Klitgaard – det lykkedes dig at falde ned i dyndet af valgprofeter uden at gøre det!

  Eller gjorde det? Brug venligst din tid og professorindsigt på at analysere blokkenes modeller på en lidt mere kreativ måde end “Sådan er valgsituationen, og så er logikken altså klar.”

  Også selvom det er fristende at kalde hele politikerbundtet for office-seekers.

 13. Af Ronny Hansen

  -

  Enhver kan jo se at LLR satser på at en eller anden S eller SF’er bliver taget for sprutkørsel, skattesnyd eller sort arbejde. Både Venstres pressetjeneste, BT og Jyllandsposten graver alt hvad de har lært, men det nok lidt som at lede efter olie på den Jyske højderyg.

 14. Af Jesper Knudsen

  -

  @Søren F

  Jeg tror du tager grundigt fejl hvis du tror at det er et mikroskopisk problem at ingen aner hvad seniorførtidspension indebærer.
  Det er et megaproblem og VKO har ikke råd til at Poul Erik Skov Christensen igen fejer gulv med Kjærsgaard som det skete i søndags.

  Med de seneste målinger er sandsynligheden for et valg inden sommerferien nok faldet men jeg tror stadig at det er best shot for LLR.

  Feks Voxmeters og Greens måling må være præget af at C pludselig ville have skattelettelser.

  En tilbagetrækningsreform koblet sammen med skattelettelser er ren gift for VKO og kostede sandsynligvis to-tre mandater til rød blok.

  LLR må spørge sig selv om en valgkamp nu hvor C og nok også LA får en noget nær stående ordre om ikke at kæmpe internt om de samme stemmer ikke trods alt er den bedste mulighed end en lang sommer med en masse løse kanoner på dækket.

  Om du vil det eller ej vil der henover sommeren sagtens kunne brede sig en opfattelse af at S/SF har deres plan og VKO deres og de er mere eller mindre ligestillede.

 15. Af georg christensen

  -

  Med den klamme “røv” i stolen, som at sidde i et “vandbassing”, sidder vores nuværende regering, mu bare og vænter til sidste øjeblik. Når “lønudbetalingen” til dem, ophører,er “ballet” forbi.

 16. Af F1 JensenJ JensenH

  -

  DET VIRKELIGE PROBLEM

  Det er ret ligegyldigt hvornår valget kommer, alligevel spildes der masser af spalteplads og sendetid på pjattede gætterier om datoen.

  Problemet er ikke at vi ikke kender datoen endnu. Nej, det store problem er at der ikke er noget at vælge imellem. For valget står kun mellem to ens blokke, som begge består af playboys og barbiedukker, røde feminister, radikale verdensfrelsere, skabsradikale hyklere, EU-begejstrede marionetdukker, multi-kulti begejstrede kliker, underfrankerede og asociale typer samt levebrødspolitikere, betonhoveder og løftebrydere osv.

  Valget står altså kun mellem den halvdel af den politiske “elite” som de sidste ti år har forringet danskernes vilkår og fremtidsudsigter betydeligt, og den halvdel der forringede tingene inden VKO kom til.

  Så spørgsmålet er kun, foretrækker man det ene hold bestående af uduelige, upålidelige, asociale, anti-danske og underfrankerede typer, eller det andet hold bestående af samme slags typer. Forskellen er under alle omstændigheder minimal.

  Ønsker vi at Titanic-Danmark skal flænses op af isbjerget i højre eller venstre side? Eller ønsker vi statsskibet sænket med en mine eller en torpedo?

  Det er i realiteten det valg danskerne står overfor, efter at de i årevis har betragtet demokrati, sandhed, frihed og velfærd som en selvfølge.

  Aldrig fik de foretaget sig noget effektivt for at vedligeholde folkestyret, og snart kommer mange til at betale prisen for deres kortsynede og passive holdninger.

  Ja, ofrene for politiske svigt og udskejelser skal allerede tælles i seks- og syvcifrede tal.

 17. Af Peter Wiin

  -

  To for og ingen imod, så det er vedtaget! 🙂
  Men hvordan får vi det lige gjort til et folkekrav?

 18. Af Benjamin Kurzweil

  -

  Også Voxmeters seneste måling har 8.3% til Det Radikale Venstre, og hele 7.6% til de Konservative.

  Det betyder, at hverken rød eller blå lejr kan regere uden Margrethe Vestagers mandater.

  Der bliver ikke noget VKOLA-flertal på denne side af sommerferien, og heller ikke efter sommerferien.

  Peter Wiins scenarie med en S-R-K-V-regering, er mere plausibelt.

  Alternativet er en S-SF-R-regering. Eller en VKR-regering.

  Men Margrethe Vestager har sagt, at hun ønsker et opgør med blokpolitikken, og derfor må en S-R-K-V-regering være Det Radikale Venstres foretrukne bogstavskombination, med en opbakning på 64%.

  LA vil sikkert støtte en sådan regering, og så vil opbakningen øges til omkring 67%, hvilker er over totredjedels-flertal, som er et suverænt flertal.

  K, V og R har vist at de kan lave reformer sammen. Spørgsmålet er, om S kan fungere i dette team?

 19. Af Anders Bo

  -

  Valget kommer ikke før finanslov 2012 er færdigforhandlet.

  For dér ligger forskellen mht offentlig vækst på hhv 0.8% og 1,4%.

 20. Af Søren F.

  -

  @Jesper Knudsen
  Den seniorførtidspension er et mikroskopisk problem, ift. SSF’s vilde forslag hvis finansiering, udmyntning i bedste fald blæser i vinden. Derudover skal de så blive enige med RV og EL, uden at genere en eneste i deres vælgerpotentiale. Det ligner et totalt kollaps hen over sommeren.

  Men naturligvis skal den seniorførtidspension kunne forklares i detaljer af politikere bag forliget. Det manglede da bare.

 21. Af Benjamin Kurzweil

  -

  Peter Wiin, 19. maj 2011 kl. 07:59

  Da vi alle er i samme båd, håber jeg på, at dit scenarie bliver en realitet. Hvis der er noget der kan redde Danmark fra 68’ernes morads, og den globale konkurrence, så er det, at vi alle, alle danskere, rød som blå, står sammen, og redder nationen fra økonomisk kollaps.

 22. Af Peter Wiin

  -

  Valget kommer først tirsdag den 1. november, og hen over sommeren går blokpolitikken op i sømmene.

  Det radikale Venstre har fundet sin kattelem ud af den håbløse alliance med SF, og de skal have god tid til deres frigørelsesproces.

  Hos Socialdemokraterne vil forstandige græsrødder i den midtsøgende del af partiet foreslå Thorning at hæve forlovelsen med Søvndal, så S kan komme til at gøre gavn i et samarbejde PÅ MIDTEN.

  Hos SF bliver humøret fortsat dårligere i takt med den svindende udsigt til, at de via RØD BLOK kan komme til at regere over alle os andre.

  Hos Venstre og støttepartierne i den BLÅ BLOK går der sport i at skabe politiske oplæg og rammer, som også kan støttes af S og RV – eller deres vælgere.

  I partilederrunden sent på valgaftenen tilbyder Vestager at fungere som kongelig undersøger med henblik på, at der skal dannes en regering PÅ MIDTEN, formentlig med deltagelse af V-K-S-R.

  Hvem der skal være statsminister, bliver bare én af detaljerne, der skal afklares i løbet af de følgende fjorten dages politiske forhandlinger om et fælles regeringsgrundlag, og ikke mindst om præmisserne for samarbejdet i den brede regering.

  Drop RØD og BLÅ og lad os samles PÅ MIDTEN. Denne tredje mulighed skal have tid til at modnes, og derfor kommer valget først længe efter sommerferien.

  Vestager får sin vilje om, at vi skal have en ny regering. Thorning bliver en formidabel udenrigsminister og Løkke går over i historien som en samlende statsminister.

 23. Af Palle K

  -

  God analyse, og jeg tror Løkke endelig har fundet sit projekt – at finde løsninger på DK´s problemer. Når de sidste brikker, og forhåbentlig en aggresiv og realistisk vækst pakke er på plads, så burde det være optimalt at udskrive valg. Nu hvor S/SF´s plan er afvist af de fleste økonomer, og med denne regerings hang til at spænde ben for sig selv er det da bare med at komme til urnerne.

 24. Af Benjamin Kurzweil

  -

  Den seneste Megafonmåling:

  http://politiken.dk/politik/meningsmaaleren/

  R står til 8%. R har taget 2% fra S, der går stærkt tilbage til 26.5%, kun én procent over sidste valgresultat som var på 25.5%. S oplever et decideret kollaps i denne Megafonmåling, og denne nedadgående tendens har jeg set i flere målinger de seneste to uger, – S går ned fra 29% til 27%. Den senste Megafonmåling viser, at flere socialdemokrater har fravalgt Helle Thorning, til fordel for Margrethe Vestager.

  En anden mærkbar forskel i dagens Megafonmåling, er de Konservative, som står til 7%, hvilket er mindst 1%-1.5% over de seneste målinger, og endda 2% op, siden Lene Espersen forlod formandsposten. Den nye formand Barfod må være tilfreds.

  Men hvem har K taget fra? Jeg tror at den ene procent er taget fra DF, som går 2 mandater tilbage, ca. 1%.

  SF er uændret i forhold til sidste valgresultat, men lider en tilbagegang i forhold til de seneste målinger, og tilbagegangen er gået til Enhedslisten, som igen står til næsten 5%. Flere målinger, de senste to uger, har vist Enhedslisten ligge på 4.5% – 5%. en klar fremgang til Enhedslisten.

  Men samlet har S-SF-Ø kun 44%, og de klarer den kun over de 90 mandater med Vestages 8%.

  Et rent S-SF-Ø-flertal ligner en umulighed. S og SF er helt i lommen på Det Radikale Venstre.

  LA er næsten uforandret, på 4%, en tilbagegang på 0.5%, i forhold til de seneste to ugers målinger.

  Venstre er uændret på 22.8%. Kan Venstre komme op på de 24%? Kan Venstre snuppe 1% fra Socialdemokratiet?

  Uden Det Radikale Venstre, har blå blok 47%.

  Uden Det Radikale Venstre, har rød blok 44%.

  Heller ikke blå blok synes at kunne regere uden Vestagers mandater. Hvem skal blå blok kunne tage 3% fra? S og SF kan snart ikke barberes mere ned. Begge partier har nået smertegrænsen, i forhold til sidste valg.

  Danmarks næste statsminister bliver Margrethe Vestager, selv hvis hun ikke skulle sidde i Statsministeriet. Hvis jeg var karikaturtegner, så ville jeg tegne Vestager siddende ved sit skrivebord, og på skrivebordet ville der være et gummistempel, med Helle Thornings hovedet afbildet på toppen af stemplet.

  Nej, professor Peter Kurrild-Klitgaard, valget kan meget vel blive udskrevet i næste uge. Men uanset hvad, så bliver Vestager den mest sandsynlige kongemager.

  Et rent VKOLA-flertal er mindre sandsynligt, men mere sandsynligt, end et rent S-SF-Ø-flertal.

  Hvem vil Vestager pege på efter valget? Er der en indbygget tidsindstillet bombe i efterlønsforliget med regeringen, som i sidste øjeblik vil vælte Helle Thoring efter valget, og så drejer Vestager over til Lars Løkke?

  Hvis Vestager efter valget synes bedre om VKO’s 2020-udspil og vækst-udspil, vil Vestager svinge over til blå lejr, og pege på Lars Løkke?

  Alt er åbent, men som i krig, så handler det ikke om at give modparten mulighed for at puste ud og komme til kræfter. Lige nu bløder S-SF gevaldigt, ikke blot i meningsmålingerne, men også kollapset af S-SF-R-alliancen. At vente til oktober, vil kun være godt nyt for S-SF. Måske vil S-SF synke længere ned, men jeg tror S-SF snart har nået bunden i meningsmålingerne, og S-SF-R-alliancen kunne blive styrket hen over sommeren.

  Derfor får statsministeren ikke mere medvind, end tilfældet er nu.

 25. Af Jesper Knudsen

  -

  Søren F

  Det argument holder ikke.
  I den blå plan opereres med en “seniorførtidspension” som ingen aner hvad indebærer og en sommer uden at der kommer kød på det skelet er en foræring til fagbevægelsen.
  Det er selvfølgelig helt bevidst at det ikke er konkretiseret.
  Hvis kriterierne bliver for slappe giver planen ikke de penge den skal og bliver kriterierne for stramme stiger utilfredsheden.

  En hel sommer hvor venstrefløjen kan bore i det hjælper ikke LLR.Hvis Pia Kjærsgaard en gang til ikke kan forklare sig på News om dette som det skete i søndags kan skaden for LLR være uoprettelig.

  Løkke bør udskrive valg på tirsdag.

  Også fordi der over sommeren måske vil brede
  sig en form for konsensus blandt vælgerne om at både blå og rød blok har en plan og at de så er mere eller mindre ligestillede.
  Og så er der altså flest VK politikere der sidder yderst på sædet ift genvalg og en sommer vil nok friste mange af dem til at skyde den ene mere vildfarne ballon op efter den anden og det kommer ikke til at gavne.

 26. Af J D

  -

  I tiden op til valget i 2007 spåede journalister og kommentatorer også valg flere gange i minuttet. Til sidst udtalte Niels Krause Kjær, at “nu har vi sagt, han vil udskrive valg så mange gange, at han snart bliver nødt til at gøre det!”
  Der er endnu ikke kommet en befaling fra Krause. Måske er det bare den, Løkke venter på…?

 27. Af Jesper Kampmann

  -

  Sådan taler en forstandig mand, der ikke ustandseligt, som mange andre kommentatorer, frembringer den ene spekulative formodning efter den anden om dette og hint.
  Godt med “koldt blod i vandet” som Kaptajn Haddock ville have sagt – frit fra “Koks i Lasten”

 28. Af Krister Meyersahm

  -

  I går sagde statsministeren: Der er valg hvert fjerde år”.

  Og det er ganske rigtigt og præcis det, der står i Grundloven; folketingets medlemmer vælges for fire år.

  Man finder ikke belæg for, ved studier af Grundlovens forarbejder og andre relevante skrifter, at det Grundloven så konkret udtrykker, nemlig, at “Folketingets medlemmer vælges for fire år”, kan gradbøjes efter politiske ønsker, om noget andet.

  Jeg er klar over, at Grundloven stiller et opløsningsinstrument til rådighed for regeringen, der skal gøre det muligt, når landets ve og vel står på spil, at opløse et genstridigt Folketing.

  På samme måde stiller Grundloven også et våben til rådighed for Folketinget, hvis regeringen misregerer. Det såkaldte mistillidsvotum der tvinger statsministeren til at afgå eller udskrive nyvalg.

  Men, at udskrive valg i utide er en alvorlig sag, fordi det som konsekvens får, at det Folketing vælgerne sammensatte ved sidste valg – reelt fyres.

  Det kan vi naturligvis ikke tillade, for så har vi ikke længere folkestyre, men styres af den vilkårlige magt. Dette er på alle måder i strid med Grundloven og banale demokratiske spilleregler.

  Det burde være indlysende, at man ved overgangen fra enevælde til indskrænket monarki, med en af folket valgt medbestemmende repræsentation, som det jo blev med den oprindelige Grundlov, ville sikre sig, at kongen, regeringen ikke kunne løbe folkerepræsentationen over ende.

  Derfor kan opløsningsinstrumentet kun aktiveres, når der er alvorlig fare på færde.

  Det var der, som et eksempel, ikke, da Anders Fogh Rasmussen udskrev valg, midtvejs i en fire-års periode. Her blev våbnet alene brugt fordi udsigterne til genvalg af den samme politiske konstellation var gunstig. Handlingen gav som bekendt regeringen to år mere ved magten, hvilket ikke er sikkert den ville have fået, hvis valg var udskrevet som Grundloven bestemmer det, hver fjerde år.

 29. Af Børge R. Jensen

  -

  To andre fordele ved at vente er, at det nyvalgte folketing så ikke starter sin valgperiode med fire måneders sommerferie, og sommerferiens sædvanlige politiske prøveballoner er mere forpligtende, hvis de indgår i en valgkamp.

 30. Af J. Mathiasen, Berlin

  -

  Faktisk hersker der en udbredt enighed om, at værdipolitikken har spillet en afgørende rolle for stemmeafgivningen i 00erne. Man kan dårligt tolke tilslutningen til DF på anden måde, og derfor er der ikke megen pointe i at pege på økonomien eller undersøgelser af stemmeafgivningen fra valg, der ligger årtier tilbage.

  Med denne gang kommer økonomien med sikkerhed til at spille en rolle. Forringelser for de svagest stillede i aftalen mellem V-K-O-B, skattelettelser (igen) i den anden ende. Desuden kan folk se frem til at høre på Pia Kjærsgaard i endnu fire år, se DKs omdømme krakelere fortsat, og undre sig over magtudøvelsen hos en bemærkelsesværdig række af inkompetente ministre.

  Næsegrus beundring for danske vælgeres dømmekraft behøver man ikke at have, men skulle det alligevel lykkes for VKO at hente et nyt flertal, så er vidnesbyrdet om samme dømmekraft endnu mere katastrofalt, end jeg hidtil har troet.

 31. Af Søren F.

  -

  Meget enig. Men først og fremmest fordi tiden slider langt mere på rød “plan” end på “blå plan”. Hvad skal journalisterne lave hele sommeren, hvis der ikke udskrives valg nu?

  Blå plan giver mere eller mindre sig selv. Blå blok er enige og har indgået et forlig. Der er ikke meget at komme efter for en nysgerrig journalist. De skal “bare” afholde sig fra “skandaløse” historier.

  Rød plan er elastik i metermål og der er stor intern uenighed om stort set alt.

  Når først politikerne er gået på sommerferie, ved journalisterne at valget ikke udskrives i flere måneder, hvorfor de nødvendigvis må lave noget andet end spekulationsteorier om en mulig valgdato.

  Dertil kommer at jo længere valgkampen er, jo bedre beslutningsgrundlag vil vælgerne have. Noget rød blok vil have det særdeles skidt med.

 32. Af Mikael Valsted Sørensen

  -

  Kære Peter

  Først og fremmest, tak for et spændende indlæg, der endnu en gang fortjener ros for at slå hovedet på sømmet.

  Jeg er grundlæggende enig i din påstand om, at Lars Løkke Rasmussen (LLR) ikke umiddelbart rationelt bør udskrive valg, men der er ét enkelt argument, som, jeg med min bedste overbevisning mener, er forkert.

  Du skriver: “Ingen statsminister udskriver valg, når han ved, at han med 95 pct.s sikkerhed står til at tabe, og når alternativet er, at tingene måske kan blive bare lidt bedre.”

  Her mener jeg, at du glemmer den basale (kvantitative) vurdering eller forståelse, da der er to faktorer i din ovenstående påstand:
  1) Sandsynlig
  2) Gevinst

  Med samme ræsonnemt, som du bruger i dit ovenstående indlæg, vil man derfor lige så vel (og igen, efter min bedste vurdering, mere korrekt) argumentere for, at LLR netop vil udskrive valg nu ud fra den betragtning, at produktet af sandsynligheden x gevinsten er bedre nu, end den umiddelbart vil være over eller efter sommerferien.

  Her kan man substituere “sandsynlighed x gevinst nu” med chancen for, at LLR og resten af blå blok minimere antallet af mandattab samt sikrer, at rød blok ikke får et absolut flertal uden det Radikale Venstre. Risikoen er netop, at meningsmålingerne ikke vender, og at LLR vil tabe flere mandater, jo længere tiden går, hvilket er et meget reelt bud.

  Ergo vil jeg opfordre dig og andre til at inkludere begge aspekter i fremtidige analyser, for selvom LLR med “95 % sikkerhed ved, at han taber nu”, så ved vi ikke, hvad sandsynligheden for et tab er om et par måneder. Alt, hvad vi ved, er, at han lige så vel kan tabe flere mandater til efteråret som nu.

  Spørgsmålet bliver derfor så, om LLR er optimist eller pessimist, risikoavers eller risikoelsker.

  Dbh,
  Mikael

Kommentarer er lukket.